Velika radost naučnika
0

FOTO / Konačno snimljen neuhvatljivi saharski gepard

Sarajevo-x.com
Neuhvatljivi saharski gepard konačno je snimljen u Nigeru, gdje je skrivena kamera uhvatila nekoliko kadrova misteriozne mačke, čije je blijedo krzno i mršavi izgled razlikuju od drugih geparda.

Na jednoj od fotografija svijetla mačka sa malim tačkama na krznu okrenula je glavu prema kameri, a oči su joj zasijale.

Naučnici pokušavaju objasniti genetsku vezu između saharskog i ostalih geparda. Sve što naučnici sada znaju o ovoj misterioznoj životinji su saznali na osnovu rijetkih snimaka skrivenih kamera.

"Mislim da smo bili više sretni nego iznenađeni kada smo ugledali fotografije, jer smo znali da se gepardi kreću na tom području", rekao je John Newby, član istraživačkog tima koji proučava ove neobične životinje. On je dodao da je područje veliko i da snimanje ovih životinja zahtjeva i mnogo sreće.

Životinja je toliko rijetka da naučnici nisu sigurno koliko jedinki živi na tom području. Oni procjenjuju da manje od 10 geparda živi u Nigeru, a manje od 200 geparda u čitavoj.

Saharski gepardi žive na teritorijama na kojim dnevne temperature dostižu preko 45 C, bez postojanja stajaćih voda.

Saharski gepardi love životinje nomadskim plemenima, zbog čega ih oni ubijaju pa je njihov opstanak sada ugrožen. Protekle je godine saharski gepard dospio na crvenu listu ugroženih životinja, piše žurnal "Live Science".