Nauka
0

Klonirana prva kašmirska koza

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Naučnici su klonirali rijetku himalajsku kozu iz Kashmira u Indiji kako bi povećali proizvodnju pašmina od svile. Prvi klon je ženka Noori, čije ime na arapskom znači svjetlost. Naučnici se nadaju da će povećati broj koza za proizvodnju skupocjenih materijala.

Glavni lider projekta kloniranja je doktor Riaz Ahmad Shah, koji je ujedno i glavni veterinar u Centru za biotehnologiju na Univerzitetu Sher-i-Kashmir, prenosi portal Telegraph.

Trgovina svilom od kašmirskih koza dostiže vrijednost od 200 miliona dolara i više. Samo jedan šal od ove skupocjene svile košta više od 200 dolara, a ukoliko se prodaje u inozemstvu može dostići cijenu i do 800 dolara.

Veterinarski tim već priprema sve neophodne materijale i opremu kako bi nastavili kloniranje i poboljšali proizvodnju. Noori je prva koza koja je klonirana na specijalno programiran način, naučnici su koristili visokorazvijene tehnologije i nekoliko vrsta hemikalija. Naredni plan je da se klonira mužjak koze, kako bi na Himalajima ljudi mogli imati što više koza.