Nauka
0

Kleopatru nije usmrtio zmijski otrov?

Sarajevo-x.com
Prema posljednjim istraživanjima, posljednja egipatska kraljica Kleopatra nije umrla od zmijskog otrova nego od posljedica uzimanja mješavine lijekova.

Njemački historičar i profesor na njemačkom Univerzitetu u Trieru Christoph Schaefer tvrdi da kraljica Kleopatra nije počinila samoubistvo dopustivši da je ujede kraljevska kobra.

"Ujed kraljevske kobre nije uzrok Kleopatrine smrti", izjavio je Schaefer za "Discovery News".

On je u historijskim rukopisima tražio dokaze kako bi osporio legendu o zmiji otrovnici koja je stara 2.000 godina. Njegova otkrića će biti prikazana na njemačkom kanalu ZDF kao dio programa o Kleopatri.

"Rimski historičar Kasije Dion, koji je pisao 200 godina nakon Kleopatrine smrti, je izjavio da je ona umrla mirnom i bezbolnom smrću, koja se ne može dovesti u vezu sa ugrizom kobre. Zmijski otrov bi izazvao bolnu smrt sa deformitetima tijela", izjavio je Schaefer.

Prema riječima njemačkog toksikologa Dietricha Mebsa, koji je stručnjak za otrove, simptomi koji se javljaju poslije ujeda zmije otrovnice su veoma neugodni, uključuju oticanje mjesta ujeda, povraćanje, dijareju i otkazivanje respiratornog sistema.

Također, stari tekstovi govore da su sa Kleopatrom umrle još dvije sluškinje, a malo je vjerovatno da je uzrok zmijski otrov.

"Glavni problem sa svakim zmijskim otrovom je to što ima nepredvidive efekte. Količina otrova koju zmija ubrizga ujedom može biti nedovoljna. Zašto onda rizikovati i ostati živ sa tako neugodnim simptomima?", pita Mebs.

Kraljica je izvršila samoubistvo u 39. godini života, slijedeći primjer svog ljubavnika, rimskog vođe Marka Antonija koji se ubio nakon poraza u bici kod Akcija.

Istraživači koji su putovali u Aleksandriju i proučavali stare tekstove o medicini kažu da mješavina otrova biljaka može biti mnogo efikasnija od zmijskog otrova.

"Stari tekstovi pokazuju da su Egipćani znali dosta o otrovima, te da ih je Kleopatra zapravo testirala", rekao je Schaefler.

Mješanje tada poznatih lijekova je moglo uzrokovati mirnu i bezbolnu smrt do koje bi došlo poslije otkazivanja unutrašnjih organa.

Kleopatrina smrt je stalni izvor legendi i teorija. Pronalaženje tijela i upotreba forenzičkih analiza je jedini način da se riješi misterija njene smrti.