{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kinezi u junu šalju sondu na tamnu stranu Mjeseca

S
5.1.2018. u 11:19
4
33
Kinezi u junu šalju sondu na tamnu stranu Mjeseca
4
Kinezi u junu šalju sondu na tamnu stranu Mjeseca
Kina će poslati posebnu sondu na tamnu stranu Mjeseca i uzgajati biljke na neistraženom području nazvanom Južni pol–Aitken, navode naučni portali.
Nova svemirska misija "Chang'e 4" biće lansirana u junu, raketom "Dugi marš 4C", koja će ponijeti 425 kilograma težak relejni satelit i postaviti ga u orbitu 60.000 kilometara iza Mjeseca.

Drugim lansiranjem, nakon toga, biće poslat rover na dalju (tzv. tamnu) stranu Mjeseca koji će relejni satelit navoditi da bezbjedno sleti.

Biće to prvo spuštanje na tamnu stranu Mjeseca, u neistraženo područje nazvano Južni pol–Aitken, ogromni basen na južnoj polulopti koji se prostire od Mjesečevog južnog pola do kratera Aitken.

Kinezi će poslati rover koji će sadržavati "pribor za povrtarstvo", koji bi trebalo da pripremi put za ljudsku stanicu proučavanjem načina na koji biljke rastu na Mjesečevoj površini.

Uz biljke, rover će ponijeti i insekte.

Tamna strana Mjeseca zapravo nije tamna, ona je obasjana jednakom mjerom kao i strana koja se vidi sa Zemlje. Riječ "tamna" povezana je sa činjenicom da je ona uvijek okrenuta od naše planete, dok je vidljiva strana uvijek okrenuta prema Zemlji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: