Građa slična ljudskoj
30

Kineski naučnici prvi put klonirali rezus majmuna, treba pomoći u medicinskim istraživanjima

F. H.
Foto: BBC
Foto: BBC
Kineski naučnici klonirali su prvog rezus majmuna, vrstu koja se naširoko koristi u medicinskim istraživanjima jer joj je fiziologija slična ljudskoj.

Kažu da bi mogli ubrzati testiranje lijekova, budući da genetski identične životinje daju jednake rezultate, pružajući veću sigurnost u ispitivanjima.

Prethodni pokušaji kloniranja rezusa ili nisu doveli do rođenja ili su potomci umrli nekoliko sati kasnije. Jedna grupa za dobrobit životinja rekla je da je duboko zabrinuta razvojem događaja.

Kod sisavaca spolno razmnožavanje dovodi do potomstva koje se sastoji od mješavine gena oca i majke. U kloniranju se koriste tehnike za stvaranje genetski identične kopije jedne životinje.

Najpoznatija klonirana životinja, ovca Dolly, stvorena je 1996. Naučnici su reprogramirali stanicu druge ovce kako bi ih pretvorili u embrije koji su građevni blok stanica te mogu prerasti u bilo koji dio organizma. Ti su embriji zatim usađeni u Dollynu surogat majku.

Pišući u časopisu Nature Communications, istraživači kažu da su u biti učinili istu stvar, ali s rezus majmunom. Kažu da je životinja ostala zdrava više od dvije godine, što znači da je proces kloniranja bio uspješan.

Falong Lu sa Univerziteta Kineske akademije nauka rekao je za BBC News da su svi blistali od sreće zbog uspješnog ishoda.

No, glasnogovornik britanskog Kraljevskog društva za sprečavanje okrutnosti prema životinjama (RSPCA) rekao je da organizacija vjeruje da je patnja uzrokovana životinjama nadmašila bilo kakvu neposrednu korist za ljudske pacijente.

Rezus majmuni se nalaze u divljini u Aziji, s populacijama u Afganistanu kroz Indiju, Tajland, Vijetnam i Kinu. Koriste se u eksperimentima za proučavanje infekcija i imuniteta.

Prvi makaki majmuni klonirani su 2018., no rezus majmuni preferiraju medicinske istraživače zbog njihove genetske sličnosti s ljudima.