Nekontrolisano pada
61

Kineska svemirska stanica koja će pasti na Zemlju sadrži otrovne hemikalije

Klix.ba
Foto: CMSE
Foto: CMSE
Kineska svemirska stanica Tiangong-1 koja se nekontrolisano kreće prema Zemlji trebala bi ući u našu orbitu u sljedeća tri mjeseca. Stručnjaci su upozorili da stanica sadrži izuzetno toksične hemikalije.

Svemirske agencije iz cijelog svijeta prate putanju letjelice čija kraj ima tri predviđanja. Najvjerovatnije je da će izgorjeti tokom ulaska u Zemljinu atmosferu, ali očekuje se da će ostati 10 do 40 posto dijelova od kojih neki sadrže veoma opasni hidrazin.

Prema podacima kineske svemirske agencije, prosječna orbita Tiangonga-1 je spala sa 289,1 kilometara na 281,3 kilometra od decembra 2017. godine. Evropska svemirska agencija prvobitno je objavila kako se njen pad na Zemlju očekuje 12. januara, a sada su kazali kako se to ipak očekuje između 17. marta i 21. aprila.

Poručuju kako ljudi ne trebaju brinuti zbog ostataka jer je šansa da ih pogodi milion puta manja od šansi da dobijete na jackpot.

"U historiji svemirskih letova nije zabilježeno da je ikada ijedna osoba povrijeđena od krhotina koje su ušle u atmosferu. Samo jedna osoba je udarena, ali nije zadobila povrede", saopćili su iz kalifornijske korporacije Aerospace Corp.

Kada je u pitanje mjesto pada ostataka, uključene su teritorije Španije, Italije, Grčke, Turske, Indije i SAD-a.

Kontakt sa stanicom ne postoji od 2016. godine, a napuštena je 2013. godine.