Nauka
0

Kina: Na zidu grobnice otkriveni savršeno očuvani murali

Klix.ba
Nevjerovatni i savršeno očuvani murali, stari blizu 1.500 godina, otkriveni su u grobnici kineskog gospodara rata i njegove supruge. Grobnica je pronađena u gradu Shuozhouu.

Murali su naslikani na zidu grobnice, a njihove izvorne boje su savršeno očuvane s obzirom na njihovu starost. Istraživači procjenjuju da murali pokrivaju površinu od 80 kvadratnih metara.

Iako su neke od slika oštećene tokom vremena, veliki broj njih kao da nije ostario ni dana. U grobnici, otkrivenoj 2008. godine, pronađen je veliki broj glinenih figurica, grnčarije i keramičkih posuda.

Arheolog Liu Yan, koji je i prijavio otkriće, navodi kako je grobnica opljačkana tri puta prije nego je on došao do nje. Većina artefakata, uključujući i tijela, su nestali, a lopovi su počeli pripreme da ukradu i murale.

"Pljačkaši grobnice već su se spremili za skidanje murala. Plave linije su iscrtane kako bi podijelile murale u sekcije za rezanje, a gaza, korištena za ojačavanje murala prije skidanja, i dalje stoji na površini zidova", izjavio je Yan za The Huffington Post.

Struktura grobnice, murali i namještaj ukazuju na to da je grobnica izgrađen za vrijeme kasne dinastije Qi. Arheolozi smatraju da su u grobnici bili pokopani vojni komandant, odgovoran za područje Shuozhoua, i njegova supruga.