Zanimljivosti
7

Misterij visećih kovčega Sichuana

Klix.ba
Stoljećima viseći kovčezi zbunjuju stanovnike na jugu Kine. Grobnice pričvršćene na liticu u Gongxianu, u provinciji Sichuan, ostale su iza naroda Bo, koji je izumro prije 400 godina.

Svaki kovčeg napravljen je od izbušenog debla i zaštićen bronzanim prekrivačem.

"Neke od grobnica stare su gotovo tri hiljade godina, a najmlađe su stare oko 1.500 godina. Niko zapravo ne zna zašto su se ovako odnosili prema preminulim. Smatra se da su vjerovali da će na taj način biti bliže bogovima. Drugi navode kako viseći kovčezi sprečavaju da životinje oskrnave tijela", navodi Lin Chan, lokalni stručnjak.

Tokom posljednja dva mjeseca, ovi kovčezi prošli su kroz restauraciju. Više od 40 ih je restaurirano, a otkriveno je i novih 16.

"Oni su od velike historijske važnosti i govore nam mnogo o običajima i tradicijama naših predaka. U oblasti se nalaze još stotine ovakvih kovčega. Najniži su 10 metara iznad zemlje, a najviši čak 130. Bilo je veoma teško raditi na restauraciji, ali i neophodno. Tokom posljednjih 10 godina, najmanje 20 kovčega je palo, a to želimo spriječiti", rekao je Chan.

Narod Bo bio je etnička manjina koja je živjela van granica današnjih provincija Sichuan i Yunnan, a prije nekih tri hiljade godina stvorili su nevjerovatnu kulturu. Sa njihovim nestankom, nestalo je i običaja visećih kovčega. Još uvijek nije razjašnjen nestanak naroda Bo.