{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jedinstveni eksponati kineskih dinastija u Muzeju Kulenović

F
31.5.2013. u 11:21
3
2
Jedinstveni eksponati kineskih dinastija u Muzeju Kulenović
3
Potvrđeno je da su dva eksponata u Muzeju Kulenović Collection iz grupe kineskih skulptura i elemenata dekorativne umjetnosti iz dinastija Han i Song jedina u svijetu dva eksponata karakteristika kao što su izrada, veličina i debljina stijenke kao i oblik pucanja porculana te se smatraju pravim umjetničkim raritetima, potvrdio je ekskluzivno za Fenu stručni saradnik Muzeja Kim Veltman.


"Zabilješke i fotografije date na uvid i korištenje ekspertima za proučavanje ovih dviju kineskih dinastija upotpunile su dosadašnja tumačenja i još jednom potvrdile značaj Muzeja Kulenović Collection za izučavanje historije umjetnosti", rekao je Veltman.

Konj iz Han dinastije vrijedan je jer je ta drevna dinastija (206. p.n.e – 220 n.e) obilježila zlatno doba kineske umjetnosti, politike i tehnologije. Po moći i veličini parirala je stotinjak godina moći Rimskog carstva. Eksponati iz tog doba, odnosno iskopine iz grobnica se koriste za tumačenje odnosa ljudi iz Han dinastije prema životu i smrti, te ljudsku borbu s prirodom. Figure se rađene isključivo da bi bile zakopane s pokojnicima.Song dinastija (960.- 1279. godina) prije najezde Mongola u 15. stoljeću učvrstila je položaj Kine kao najrazvijenije zemlje svijeta. Poznato je da su vladari iz ove dinastije poticali umjetnost i filozofsku misao. Izumili su i razvili tehnologiju štamparskog stroja koja je vidno pospješila pismenost. Napravila je pravi procvat u izradi porculana, brodogradnji, navigaciji pomoću kompasa, a osobito metalurgiji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: