Nauka
21

Kao i ljudi: Čimpanze su manje nervozne kada u blizini imaju prijatelje

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Baš kao ljudska vrsta, čimpanze su društvene životinje. Značaj međusobnih odnosa kod ovih čovjekolikih majmuna ogleda se u smanjenju hormona stresa kada se u njihovoj blizini nalaze prijatelji.

Štaviše, prisustvo njihovih drugara utječe na nivo hormona stresa čak i kada na vidiku uopće nema znakova opasnosti. Također, u okviru grupe drugara, čimpanze imaju svoje najbolje prijatelje sa kojima se vežu kroz aktivnost čišćenja krzna.

Nivo stresa kod ljudi i drugih životinja mjeri se određivanjem koncentracije kortizola, hormona kojeg ispušta nadbubrežna žlijezda u situacijama koje bi mogle shvatiti kao opasne po zdravlje ili život. Kortizol je sadržan u urirarnim glukokortikoidima – uGC.

Roman Wittig sa Instituta Max Plank izmjerio je uGC čimpanzi nastanjenih u Ugandi. Istraživanje je pokazalo da nivo uGC-a raste u situacijama kao što je susret sa rivalskim čimpanzama ili u simulacijama istih.

Prisustvo bliskih čimpanzi uzrokuje da se stres stabilizuje, pogotovo u situacijama koje bi mogle dovesti do sukoba sa neprijateljskim grupama. Rezultati su očekivani, ali ono što je Wittig htio otkriti jeste da li pozitivni utjecaj kod jedinki nastaje samo u stresnim slučajevima ili čak u danima kojima vlada mirna atmosfera bez prevelikih okidača stresa.

Wittigovi rezultati potkrjepljuju hipotezu o ugodnom efektu bliskosti prijatelja, bez obzira na spol, bez obzira na situaciju – i u trenucima napetosti i u stanjima opuštenosti.