Otkriće u Francuskoj
30

Kamen star 4.000 godine postao karta sa blagom za arheologe, najstarija mapa ikad pronađena

F. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Komad stijene s tajanstvenim oznakama koji je uglavnom ostao neproučen 4.000 godina sada se naziva "kartom blaga" za arheologe koji je koriste u potrazi za drevnim nalazištima diljem sjeverozapadne Francuske.

Takozvana ploča Saint-Belec pronađena je na mjestu grobnice, a istraživači su je 2021. proglasili najstarijom poznatom kartom u Evropi. Od tada rade na razumijevanju njezinih ureza i kako bi im pomogli datirati ploču i kako bi ponovno otkrili izgubljenu spomenici.

"Korištenje karte za pokušaj pronalaženja arheoloških nalazišta odličan je pristup. Mi nikada ne radimo tako", rekao je Yvan Pailler, profesor na Univerzitetu Zapadne Bretanje (UBO).

Drevna nalazišta češće se otkrivaju sofisticiranom radarskom opremom ili fotografijom iz zraka, ili slučajno u gradovima kada se kopaju temelji za nove zgrade.

"To je karta s blagom", rekao je Pailler.

Ali tim je tek započeo lov na blago.

Drevna karta označava područje veličine otprilike 30 x 21 kilometar, a Paillerov kolega, Clement Nicolas iz istraživačkog instituta CNRS, rekao je da će morati istražiti cijeli teritorij i usporediti oznake na ploči. Taj bi posao mogao trajati 15 godina, rekao je.

Nicolas i Pailler bili su dio tima koji je ponovno otkrio ploču 2014., prvi ju je 1900. otkrio lokalni historičar koji nije razumio njezin značaj.

U to je vrijeme bilo potrebno više od desetak radnika da premjeste tešku ploču iz humka gdje je korištena za oblikovanje zida velikog grobnog sanduka, prema Nacionalnom arheološkom muzeju. U zbirkama muzeja čuva se od 1924. godine.

S pločom je pronađena i razbijena keramička posuda karakteristična za keramiku iz ranog bronzanog doba, navodi Francusko prahistorijsko društvo.

Francuskim stručnjacima pridružili su se kolege iz drugih institucija u Francuskoj i inozemstvu dok su počeli dešifrirati njegove misterije.

"Bilo je nekoliko ugraviranih simbola koji su odmah imali smisla", rekao je Pailler.

U grubim izbočinama i linijama ploče mogli su vidjeti rijeke i planine Roudoualleca, dijela Bretanje, oko 500 kilometara zapadno od Pariza. Istraživači su skenirali ploču i usporedili je s trenutnim kartama, pronalazeći približno 80% podudaranja.

"Još uvijek moramo identificirati sve geometrijske simbole, legendu koja ide uz njih", rekao je Nicolas.

Ploča je izbušena sićušnim udubljenjima, za koja istraživači vjeruju da bi mogla upućivati na grobne humke, nastambe ili geološke naslage. Otkrivanje njihova značenja moglo bi dovesti do čitave poplave novih otkrića.

Ali prvo, arheolozi su proveli proteklih nekoliko sedmica kopajući na mjestu gdje je ploča prvobitno otkrivena, za koje je Pailler rekao da je jedno od najvećih grobnih mjesta iz bronzanog doba u Bretanji.

"Pokušavamo bolje kontekstualizirati otkriće, kako bismo mogli datirati ploču", rekao je Pailler.

Njihovo posljednje iskopavanje već je otkrilo pregršt dosad neotkrivenih fragmenata ploče.

Dijelovi su očito bili odlomljeni i korišteni kao zid grobnice, što Nicolas sugerira da bi moglo označavati promjenjivu dinamiku moći naselja iz bronzanog doba.

Područje koje pokriva karta vjerojatno odgovara drevnom kraljevstvu, možda onom koje je propalo u pobunama i pobunama.

"Gravirana ploča više nije imala smisla i bila je osuđena na propast jer je razbijena i korištena kao građevinski materijal", rekao je Nicolas.