Prizori iz svemira
163

Južnokorejska sonda zabilježila fantastične fotografije Zemlje i Mjeseca

D. B.
Prva južnokorejska lunarna sonda poslala je impresivne fotografije Zemlje i Mjeseca.

Korean Pathfinder Lunar Orbiter je počeo kružiti oko Mjeseca u decembru nakon što je ova letjelica lansirana pomoću SpaceX-ove rakete Falcon 9 iz Cape Canaverala na Floridi u augustu prošle godine.

Ime Danuri su za sondu odabrali građani Južne Koreje, a ono je sastavljeno od korejskih riječi "mjesec" i "uživanje". Oko Mjeseca će kružiti 11 mjeseci, a sada je poslala zaista sjajne crno-bijele fotografije Mjeseca i Zemlje. Orbiter leti na udaljenosti od 100 kilometara izned lunarne površine.

Podaci koje orbiter prikuplja koristit će se za buduća istraživanja uključujući program Artemis čiji je cilj slijetanje ljudi na lunarni južni pol krajem 2024. godine. Fotografije sonde bi mogle pomoći u odabiru lokacija za slijetanje Artemis misija, kao i za mapiranje resursa poput vode.

Južna Koreja je potpisala sporazum 2021. godine te sarađuje s američkom svemirskom agencijom NASA-om u istraživanjima Mjeseca. Sonda sadrži šest instrumenata uključujući ShadowCam kameru koju je finansirala NASA-a, a razvio Državni univerzitet u Arizoni.

Univerziteti i istraživački instituti u Južnoj koreji su razvili kameru visoke rezolucije za izviđanje budućih lokacija za slijetanje, polariziranu kameru za analizu površinskih čestica, instrument za mjerenje lunarnog magnetnog polja i spektrometar gama zraka za identifikaciju elemenata na lunarnoj površini.

Glavni cilj ShadowCama je da snimi fotografije regija koje su stalno u sjeni i koje se nalaze blizu lunarni polova, a koje će pomoći istraživačima u potrazi za ledom, pri mapiranju terena i praćenju sezonskih promjena.

ShadowCam je nekoliko stotina puta osjetljiviji od kamera koje ima NASA-in Lunar Reconnaissance Oribiter, a to mu omogućava da snima detaljnije fotografije u nevjerovatno tamnim uvjetima.

Sonda je nedavno iskoristila ShadowCam da "zaviri" u krater Shackleton, jednu od trajno tamnih regija na lunarnoj površini. Na taj način je "otkrila" njenu unutrašnjost uključujući samu površinu i tragove koje su stijene ostavile dok su se kortljale u krater.

Južnokorejski eksperti s instituta Korea Aerospace Research Institute (KARI) smatraju orbiter Danuri prvim korakom u provjeri mogućnosti svemirskog istraživanja.

SAD, Rusija, Japan, Kina, Evropska unija i Indija su također poslale misije na Mjesec.