Pripremite dvogled
11

Jupiter će večeras biti najbliži Zemlji

Klix.ba
NASA-ina kosmička sonda Juno snimila je fantastične nove fotografije Jupitera koje su objavljene 28. marta, a obradio ih je astronom Roman Tkachenko i postavio na oficijelnu stranicu sonde Juno. Večeras će Jupiter biti najbliži Zemlji i zbog toga će biti izuzetno svijetao na nebu.

Najveća planeta Sunčevog sistema na nebu će se, kao i obično, pojaviti na istoku nakon zalaska sunca i bit će vidljiv cijelu noć. Razlika je u tome što će planeta biti u najbližoj poziciji Zemlji - na oko 660 miliona kilometara udaljenosti.

Također, Jupiter i Sunce će biti u tzv. opoziciji.

Ovaj fenomen podrazumijeva planetu i Sunce na suprotnim stranama u odnosu na Zemlju.

Za uživanje u ovom fenomenu nije potrebna nikakva specijalna oprema, jer ukoliko imate dvogled moći ćete vidjeti masivnu planetu i njegova četiri najveća mjeseca: Callisto, Europu, Ganymede i Io.

Običnim teleskopom trebali biste vidjeti Veliku crvenu tačku na Jupiteru, najveći ciklon u Sunčevom sistemu koji je prema svim pravilima fizike trebalo davno da nestane.

Live stream "Jupitera u opoziciji" možete gledati ovdje.

Ukoliko budete posmatrali Jupiter nekoliko noći zaredom moći ćete vidjeti kako sateliti mijenjaju svoje relativne položaje.

Scott Bolton, glavni istraživač misije Juno, rekao je da će Juno prikupljati podatke o Jupiteru bar do septembra 2021. godine.

Ukoliko propustite Jupiter večeras imat ćete priliku vidjeti ga u opoziciji 8. maja 2018. godine.