{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Japanska sonda iz svemira donijela dragocjene podatke

S
14.6.2010. u 15:52
0
12
Japanska sonda iz svemira donijela dragocjene podatke
0
Japanska sonda iz svemira donijela dragocjene podatke
Foto: AP
Japanska sonda "Hayabusa" uspješno se, nakon punih sedam godina provedenih u svemiru, vratila na Zemlju, donoseći dragocjene podatke i uzorke sa asteroida nazvanog" 25143 Itokawa".
Sonda je noćas ušla u Zemljinu atmosferu, gdje se raspala, a dobro zaštićena kapsula se uz pomoć padobrana spustila u području zvanom Woomeri u Australiji.

Sondu su odmah preuzeli naučnici Japanske svemirske agencije (JAXA) i prebacili je u svoju laboratoriju da bi je otvorili i sakupili sve uzorke i podatke prikupljene tokom putovanja.

"Hayabusa" je čak dva puta sletjela na Itokawu, uzimajući kamenje i prašinu, pa iako je plan o uzimanju komada asteroida zbog tehničkih poteškoća propao, istraživači vjeruju da će i prikupljene količine materijala biti dovoljne astrolozima da bolje upoznaju Itokavu.

"Hayabusa" ima kapacitet da nosi oko 100 grama, ali potrebno je nešto manje od jednog grama kako bi se materijal istražio. Mikroskopski se i najmanja čestica može razrezati u stotinu dijelova za proučavanje.

"Hayabusa" se trebala vratiti na Zemlju 2007. godine, ali serija tehničkih problema, među kojima su i kvar na motoru, pokidan upravljački sistem i problemi sa pogonom, usporilo povratak.

Japanski naučnici očekuju da će im prikupljeni materijal sa asteroida pomoći u otkrivanju informacija iz vremena nastanka Sunčevog sistema, jer je sastav Itokawe, kako vjeruju, za razliku od već promijenjenog tla naše planete, u većini ostao posve neizmijenjen već više od četiri milijarde godina.

Uzorci prikupljeni na Itokawi prvi su uzorci jednog asteroida koji su uspješno doneseni na Zemlju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: