Astronomski triplet
153

Izuzetno rijedak nebeski fenomen Super plavi krvavi Mjesec sutra na nebu

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Izuzetno rijedak lunarni događaj odigrat će se na nebu u srijedu ujutro, a riječ je o Super plavom krvavom Mjesecu. Ukoliko se pitate šta se krije iza ovih pridjeva, kratko objašnjenje je kako je ovo pomračenje Mjeseca koje se poklopilo s još dva fenomena.

Supermjesec je pojava kada se pun Mjesec nađe bliže Zemlji nego inače. Kada Mjesec postane crvenkast, onda tu pojavu nazivamo Krvavi Mjesec, a kada se u jednom kalendarskom mjesecu po drugi put na nebu pojavi pun Mjesec, onda je riječ o pojavi Plavi Mjesec. Ova tri fenomena pojavit će se odjednom na nebu 31. januara ove godine, što se nije desilo u posljednjih 36 godina.

Mjesec će sutra biti najbliži Zemlji u svojoj orbiti i izgledat će 14 puta veći i 30 posto sjajniji.

Postoje vjerovanja kako rijetki astronomski događaji bude snažnu energiju kod ljudi koja može prouzrokovati velike promjene u našim životima.

Super plavi krvavi Mjesec najviše će biti vidljiv u Sjevernoj Americi, Aziji, Rusiji, Australiji i na Bliskom istoku. Stanovnici Evrope pa tako i naše zemlje teško će moći svjedočiti ovom rijetkom događaju na nebu.

Sutrašnje poravnanje Sunca, Mjeseca i Zemlje trajat će sat i 16 minuta. U zapadnom dijelu SAD-a i Kanade ovaj fenomen će biti vidljiv prije zore, a na Bliskom istoku, u istočnoj Rusiji, Australiji i na Novom Zelandu uvečer prilikom izlaska Mjeseca.

Posljednje pomračenje Mjeseca poklopilo se s pojavama Plavog i Krvavog Mjeseca 20. decembra 1982. godine kad je bilo veoma vidljivo u Evropi, Africi i zapadnoj Aziji.