Nauka
0

Izumljene minijaturne solarne ćelije koje se same obnavljaju

Sarajevo-x.com
Naučnici su dizajnirali malene solarne ćelije, velike samo milijarditi dio metra, koje su u stanju prepraviti same sebe i produžiti svoj životni vijek, javlja BBC.

Solarne ćelije koriste proteine poput biljaka, pretvarajući svjetlo u električni naboj. Ćelije se jednostavno sastavljaju od mješavine proteina, ugljika i drugih materijala. Mehanizam uz pomoć kojeg se obnavljaju mogao bi produžiti vijek solarnim ćelijama.

Dizajn i poboljšanje solarnih ćelija je jedna od najuzbudljivijih dijelova nauke, dijelom zbog činjenice da energije u formi sunčeve svjetlosti na Zemlji ima na pretek.

"Sunčeve zrake, pomiješane s kisikom, izazivaju veliku štetu", objasnio je vodeći naučnik sa Instituta za tehnologiju i hemijski inžinjering iz Massachusettsa, Michael Strano. "Miješanje sunčevih zraka sa kisikom je razlog zbog kojeg mi starimo, i razlog zbog kojeg kada ostavimo papir i plastiku na suncu, oni blijede".

Iako tvrdi da još imaju velik put pred sobom, profesor Strano naglasio je da je njihovo istraživanje bitno za dalji rad na solarnim ćelijama.

"Naše istraživanje je dobro zbog toga što se počelo razmišljati o dugovječnosti solarnih ćelija i posuđivanje koncepta rada iz prirode. Izazov je napraviti solarne ćelije koje traju cijeli život", objasnio je.