U posljednjih 30 godina
0

Istopilo se oko 30 posto glečera na Araratu

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Glečeri planine Ararat na istoku Turske izgubili su 30 posto svoje površine u posljednjih 30 godina, najvjerovatnije zbog povećanja temperature, potvrdio je za AFP geolog Mehmet Akif Sarikaya, autor studije o ovom problemu.

"Koristili smo se satelitskim slikama kako bismo analizirali podatke sa vrha glečera na planini Ararat, nastale usljed klimatskih promjena. Otkrili smo da su izgubili 30 posto površine u periodu od 1976. do 2008. godine", izjavio je Sarikaya, čije istraživanje nije još objavljeno.

Sarikaya, koji je profesor na Univerzitetu Fatih u Istanbulu i istraživač na američkom univerzitetu u Omahi, navodi da je površina glečera smanjena sa osam kilometara kvadratnih 1976. godine na oko 5,5 kilometara kvadratnih 2008. godine, što je smanjenje od gotovo sedam hektara godišnje.

Ovaj naučnik smatra da je klimatsko zagrijavanje oko planine Ararat najvjerovatniji uzrok topljenja glečera, što bi moglo eventualno da ugrozi njihovo postojanje. 

"Tražili smo razloge ove pojave i ustanovili da je temperatura porasla za 0,03 stepena godišnje tokom perioda koji smo istraživali", objasnio je ovaj istraživač, ali nije odbacio i druge moguće faktore - kao što su povećanje padavina, sunčevo zračenje i topografija. 

Sarikaya nije govorio o uzrocima zagrijavanja ni eventualnim vezama sa fenomenom klimatskih promjena.

Ararat je najviši vrh u današnjoj Turskoj, snijegom pokrivena uspavana vulkanska kupa visoka, 5.137 metara.
Nalazi se na sjeveroistoku Turske, 16 kilometara zapadno od Irana i 32 kilometara južno od Armenije. 

U Bibliji ova planina se označava kao mjesto gdje se nasukala Nojeva barka poslije potopa.