Stara 13,2 milijarde godina
17

Identifikovana najstarija zvijezda u univerzumu

Klix.ba
Više od 100 godina nakon što su je astronomi otkrili, jedna zvijezda je identifikovana kao do sada najstarija u univerzumu. Zvijezda je udaljena samo 186 svjetlosnih godina od Zemlje, a stara je najmanje 13,2 milijarde godina.

Prema proračunima naučnika, Veliki prasak se desio prije 13,77 milijardi godina, a ova zvijezda, poznata kao HD 140283, je jedna od prvih koje su se formirale, prenosi Daily Mail.

"Mi vjerujemo da je ovo za sada najstarija zvijezda u svemiru", kazao je Howard Bond, astronom sa Univerziteta u Pennsylvaniji.

Zbog činjenice da je zvijezda sadržavala neke teške elemente, vjerovalo se da pripada drugoj generaciji zvijezda. Prva generacija zvijezda nije sadržavala skoro nijedan element teži od helija, ali kada su one postale supernove nakon nekoliko miliona godina od formiranja, zamijenile su ih zvijezde kao što je HD 140283.

Uz pomoć teleskopa Hubble je određena tačna udaljenost zvijezde od Zemlje. Nakon toga je određeno koliko brzo se troši njen vodik kako bi se odredila njena starost.