Ne samo djeca
0

I psi znaju šta je fer, a šta nije

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Obično se osjećaj za pravednost vezivao uz djecu koja se najčešće naljute ako vide da roditelji mlađoj braći ili sestrama posvećuju više pažnje. Ipak, naučnici tvrde da i psi znaju šta je fer.

Pokušajte nagovoriti svoje ljubimce da naprave neki trik, a jednog od njih nemojte nagraditi, pa ćete se i sami uvjeriti kako onaj nenagrađeni više neće htjeti ponoviti trik koji od njega tražite. Moguće je da će se čak i okrenuti i neće vas više htjeti ni pogledati.

Psi, baš kao ljudi i majmuni, znaju šta je fer, a šta nije, kažu stručnjaci.

"Životinje reaguju na nejednakost", ističe Friederike Range sa Univerziteta u Beču, inače vođa tima naučnika koji su testirali životinje u laboratoriji Clever Dog. "Da bi izbjegli njihov stres, trebali bismo izbjegavati različit tretman."

Testiranje je obuhvatilo pse od kojih je traženo da pruže šapu treneru, te su za to bivali nagrađeni. Svaki od njih vidio je kakvu je nagradu dobio pas prije njega. Kad je jedan pas nagrađen, a drugi nije, nenagrađeni je prestajao da se igra, odnosno da pruža ruku.

Psima, međutim, nije bilo važno hoće li za nagradu dobiti hljeb ili sos. Naučnici smatraju da im je samo prisustvo nagrade toliko važno da ono na određeni način zamagljuje razlike u ponuđenoj hrani.

Slične reakcije iskazali su i majmuni.

Doktorica Range za AP kaže da ga ponašanje pasa nije iznenadilo jer je poznato da vukovi sarađuju i da su osjetljivi jedni na druge, a današnji psi vode porijeklo od vukova.

Najavila je i to da će naredni testovi imati za cilj da pokažu mogu li psi i vukovi raditi zajedno.

"Između ostalog, istražit ćemo kako razlike u osjećanjima utječu na kooperativnost", navela je.