{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hamdija Subašić u Austriji djedu napravio uređaj za kontrolisanje šećerne bolesti

18.8.2017. u 22:12
2.328
93
Hamdija Subašić u Austriji djedu napravio uređaj za kontrolisanje šećerne bolesti
2.328
Hamdija Subašić u Austriji djedu napravio uređaj za kontrolisanje šećerne bolesti
Foto: HTL Braunau
Hamdija Subašić, apsolvent bh. korijena na njemačkom univerzitetu Braunschweig, ima prisne odnose sa svojim djedom, koji boluje od šećerne bolesti. Zbog toga je, u sklopu svog diplomskog rada, razvio uređaj koji će njegovom djedu pomoći da lakše kontroliše šećer u krvi.
"Prilikom odabira završnog projekta namjerno sam se opredijelio za taj uređaj, kako bih mogao napraviti nešto dobro za mog djeda", kazao je Hamdija Subašić, koji živi u austrijskom pograničnom gradu Braunau.

Za ovog studenta bila su važna dva aspekta njegovog rada: da uređaj radi tako da se intervali za mjerenje šećera precizno evidentiraju i da odredi preciznu dozu insulina. Mladić je ispunio oba cilja.

"U uređaj je ugrađena vrsta podsjetnika, koja napominje na vrijeme za mjerenje šećera. Kada moj djed provjerava šećer u krvi, on treba samo da ukuca određene vrijednosti i uređaj će izbaciti koliko inzulina treba da ubrizga", kazao je Subašić.

Također je napomenuo da se prilikom izrade projekta sveobuhvatno morao uputiti u medicinsku terminologiju i nauku. Jednostavno dizajnirani prototip uređaja sastoji se od tastature, displayja, napajanja i potrebne elektronike, a sve je instalirano u malom, praktičnom kućištu.

Mentor Hamdije Subašića Anton Hangler je impresioniran rezultatima: "Volim projekte koji imaju konkretnu upotrebu, jer su motivacija i marljivost obično mnogo veći!"

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: