Nauka
62

Google najavio kompaniju koja će pobijediti smrt

Klix.ba
Google je najavio Calico, ambicioznu novu kompaniju čiji je cilj da riješi neke od najvećih problema čovječanstva: bolest, starenje i, konačno, smrt.

Iako zvuči kao šala, u Googleu su veoma ozbiljni po pitanju nove kompanije. Budući da se radi o gigantu koji je redefinisao internet, finansira projekte slijetanja i iskopavanja na Mjesecu, a radi i na samoupravljajućem automobilu, može se svašta desiti.

Calico bi trebao biti kompanija fokusirana na na zdravstvo, sa posebnim akcentom na istraživanju procesa starenja. Kompaniju će voditi Arthur D. Levinson, bivši direktor Genentecha, koji će biti i jedan od investitora.

"Bolest i starenje uiču na sve naše porodice. Uz dugoročne planove vezane za zdravstvo i biotehnologiju, vjerujem da možemo poboljšati živote miliona ljudi širom svijeta. Nemoguće je na ovoj poziciji zamisliti osobu bolju od Arthura, jednog od vodećih naučnika i poduzetnika naše generacije", rekao je Larry Page, čelnik Googlea, najavljujući novu kompaniju.

"Svoj sam život posvetio nauci i tehnologiji, a moj je cilj uvijek bio poboljšati zdravlje ljudi. Larry me inspirisao i neopisivo sam uzbuđen zbog onoga što je pred nama", rekao je biohemičar Levinson, koji se nalazi i u upravnom odboru Applea.

Poput Googlea, Calico neće biti obična kompanija. Ime je skraćenica od California Life Company, a magazin Time čitav projekt naziva "Google protiv smrti“.

"Vrijedi istači da nijedna kompanija iz Silikonske doline ne bi mogla napraviti ovako uvjerljivu najavu. Manje nemaju novca, a velike nemaju kosti za to. Apple je možda postavio standarde za iznenadna otkrivanja, ali, izuzevši veće projekte svakih nekoliko godina, većina ih je kratkog daha. Prošle sedmice je Apple najavio zlatni iPhone, dok je Google pokrenuo kompaniju koja bi jednog dana mogla da pobijedi i samu smrt", napisali su Harry McCracken i Lev Grossman za Time.

Ono što će kompanija zapravo raditi je još uvijek nejasno i niko još uvijek nije uspio izvući detalje. Googleu odlično ide analiziranje i rad sa velikim količinama podataka, a kompanija bi mogla da radi na istraživanju novih tehnologija.

"Bolest i starost pogađaju sve naše porodice. Dugoročno, radom na zdravstvu i biotehnologiji možemo poboljšati milione života", rekao je Page u najavi.

Ipak, oni upoznati sa Googleovim potezima oko zdravstva, sjećaju se propalog projekta Google Health. Iz Googlea ipak poručuju kako se ovaj put radi o nečemu potpuno drugačijem.

"Ponekad je potrebno 10 ili 20 godina kako bi ideje postale stvarnost, a zdravstvena industrija svakako spada u tu kategoriju. Trebali bismo se koncentrisati samo na stvari koje su izuzetno važne tako da za 10 ili 20 godina imamo riješene probleme", dodao je Page.

Mnogi su postavili pitanje zašto bi kompanija poput Googlea počela ulagati u ovakve projekte, a novinari Timea dali su odgovor drugim pitanjem: "Ako oni to ne učine, ko će?".

"Page je nevjerovatno ambiciozan, nestrpljiv i sklon ovakvim poslovnim potezima. The American Academy of Anti-Aging Medicine postoji od 1992., ali njihova su se istraživanja pokazala sporim i ne daju rezultate. Tehnofili vjeruju kako i medicina polagano postaje nauka bazirana na razmjeni informacija, a niko nema finansijskih sredstava i iskustva sa velikom količinom podataka kao Google", pišu McCracken i Grossman.