Nature Geoscience
0

Globalno zagrijavanje donosi razornije uragane

Sarajevo-x.com
Uragan Katrina
Uragan Katrina
Vodeći svjetski stručnjaci složili su se da svijetu najvjerovantnije prijete jači, ali ne tako česti uragani. Razlog tome je globalno zagrijavanje. Međutim, naučnici tvrde da nemaju dovoljno konkretnih dokaza da kažu da li je takvo stanje već počelo.

Svjetska meteorološka organizacija sa deset vodećih stručnjaka za klimatske promjene i uragane objavila je rezultate nove studije u magazinu Nature Geoscinece. Prema pisanju Associated Pressa, naučnici priznaju da su se nakon dvije godine složili oko istog, što im je i omogućilo napredak.

Studija predlaže da se naprave projekcije tropskih ciklona, odnosno uragana širom svijeta, do kraja ovog stoljeća. Prema njihovim procjenama snaga uragana bi se mogla povećati od dva do 11 procenata, a njihova učestalost smanjiti za od šest do 34 procenta.

Povećanje snage uragana za 11 procenata znači i 60 posto veću štetu koju će uragani ostaviti iza sebe. Oluje bi mogle da budu praćene obimnijim padavinama, što predstavlja dodatni problem.

Objavljeno je da bi se uragani četvrte i pete kategorije, sa vjetrovima brzine i do 210 kilometara na sat, mogli udvostručiti do kraja ovog stoljeća.

Kad je 2005. godine u jednoj studiji objavljeno da se destruktivnost uragana povećala od 70-tih godina naovamo i to zbog globalnog zagrijavanja, mnogi su bili skeptični prema toj teoriji. Samo nekoliko sedmica nakon što je istraživanje objavljeno, južnu obalu SAD-a pogodio je uragan Katrina, kad je smrtno stradalo 1.500 ljudi.