Uprkos ranijim tvrdnjama
0

Glečeri na Himalajima ipak se neće otopiti za 25 godina

Sarajevo-x.com
Tvrdnje vodećih svjetskih stručnjaka za klimatske promjene da će većina glečera na Himalajima nestati u roku od 25 godina sinoć su proglašene besmislicama.

Odjel za klimatske promjene pri UN-u obznanio je rezultate svoje naučne studije prije dvije godine, gdje je eksplicitno naglašeno da će glečeri na Himalajima nestati do 2035. godine. Izvještaj je smatran detaljnim dokaznim materijalom vezano za utjecaj čovjeka na klimatske promjene.

Međutim, stručnjaci koji su nekad stajali iza ovog UN-ovog izvještaja danas priznaju da se njihove tvrdnje nisu bazirale na strogim naučnim činjenicama. Hipoteza o nestanku glečera bila je bazirana na telefonskom razgovoru s jednim Indijskim naučnikom, koji je također priznao da je cijela ova priča nešto malo više od špekulacije.

Otkrivanje detalja moglo bi znatno da ugrozi kredibilitet Odjela za klimatske promjene ali i UN-a. Odjel je do sada savjetovao političke lidere o klimatskim promjenama i potencijalnim rješenjima.

"Cijela ova priča je na kraju pokazala nedostatak transparentnosti. Sve je bilo u rukama nekolicine ljudi koji su bili uvjereni da su upravu. Ovaj odjel sve više gubi povjerenje vlada koje ne žele da slijede njihove upute" rekao je za Daily Mail dr. Benny Peiser iz Fondacija za globalno zagrijavanje.

U studiji od prije dvije godine naučnici su tvrdili da glečeri nestaju mnogo brže nego bilo šta drugo na svijetu, te ukoliko se nastavi taj tempo većina glečera će nestati do 2035. godine.

Eksperti su potvrdili da nije nemoguće da se jednog dana oni zaista otope, ali za taj proces trebat će im mnogo više godina. Iluzorno je razmišljati da bi se to moglo desiti za 25 godina.