{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Glečeri na Himalajima se neće otopiti do 2035. godine

S
20.1.2010. u 13:00
0
1
Glečeri na Himalajima se neće otopiti do 2035. godine
0
Glečeri na Himalajima se neće otopiti do 2035. godine
Odjel za klimatske promjene pri UN-u priznaje da je napravio grešku u izvještaju, po kojem bi se glečeri na Himalajima trebali otopiti do 2035. godine. Zvanično se oglasio predsjednik Odjela i priznao da je izvještaj imao velikih propusta.
Jedna od naučnika koji su radili na ovom izvještaju, Jean-Pascal van Ypersel, rekao je za BBC, da su napravili propust i da će raditi na tome da to isprave. Naglasio je da to ne bi smjelo da promijeni sliku o pitanjima klimatskih promjena na koje utječe čovjek.

Nakon ovog skandala, mnogi su se "prepali" da bi mogao da bude ozbiljno ugrožen kredibilitet ovog Odjela ali i UN-a

"Ne vidim kako izvještaj od 3.000 stranica može to da napravi. Ukoliko neko pokuša da sruši naš kredibilitet, to samo može da nas ojača. Mi smo s ovim pokazali da smo spremni da učimo na greškama", rekao je dr. van Ypersel.

Tvrdnja da će se glečeri na Himalajima otopiti do 2035. godine utemeljena je između ostalog i na razgovoru s indijskim naučnikom Syedom Hasnainom koji se desio 1999. godine. Smatra se da je došlo do pogrešnog tumačenja izvještaja iz 1996. u kojem je bila naglašena 2350. godina.

U decembru prošle godine četiri stručnjaka za glečere izdali su publikaciju u žurnalu Science u kojem je rečeno da je topljenje glečera do 2035. godine fizički nemoguće.

"To je čista logika. Debljina leda se kreće od 200 do 300 metara, a negdje i do 400 metara. Ukoliko se gubi metar ili čak dva godišnje, nemoguće je da sav led nestane do 2035.godine", rekao je dr. Jeffrey Kargel za BBC.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: