Naučnici UN-a priznali grešku
0

Glečeri na Himalajima se neće otopiti do 2035. godine

Sarajevo-x.com
Odjel za klimatske promjene pri UN-u priznaje da je napravio grešku u izvještaju, po kojem bi se glečeri na Himalajima trebali otopiti do 2035. godine. Zvanično se oglasio predsjednik Odjela i priznao da je izvještaj imao velikih propusta.

Jedna od naučnika koji su radili na ovom izvještaju, Jean-Pascal van Ypersel, rekao je za BBC, da su napravili propust i da će raditi na tome da to isprave. Naglasio je da to ne bi smjelo da promijeni sliku o pitanjima klimatskih promjena na koje utječe čovjek.

Nakon ovog skandala, mnogi su se "prepali" da bi mogao da bude ozbiljno ugrožen kredibilitet ovog Odjela ali i UN-a

"Ne vidim kako izvještaj od 3.000 stranica može to da napravi. Ukoliko neko pokuša da sruši naš kredibilitet, to samo može da nas ojača. Mi smo s ovim pokazali da smo spremni da učimo na greškama", rekao je dr. van Ypersel.

Tvrdnja da će se glečeri na Himalajima otopiti do 2035. godine utemeljena je između ostalog i na razgovoru s indijskim naučnikom Syedom Hasnainom koji se desio 1999. godine. Smatra se da je došlo do pogrešnog tumačenja izvještaja iz 1996. u kojem je bila naglašena 2350. godina.

U decembru prošle godine četiri stručnjaka za glečere izdali su publikaciju u žurnalu Science u kojem je rečeno da je topljenje glečera do 2035. godine fizički nemoguće.

"To je čista logika. Debljina leda se kreće od 200 do 300 metara, a negdje i do 400 metara. Ukoliko se gubi metar ili čak dva godišnje, nemoguće je da sav led nestane do 2035.godine", rekao je dr. Jeffrey Kargel za BBC.