{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gigantske ribe koje su se hranile planktonima

S
20.2.2010. u 11:00
0
3
Gigantske ribe koje su se hranile planktonima
0
Gigantske ribe koje su se hranile planktonima
Naučnici pretpostavljavljaju da je riba ovako izgledala.
Do sada nepoznata vrsta velikih riba koje su se hranile planktonima, a naseljavale su okeane prije 66 do 172 miliona godina, otkrili su udruženim snagama američki i britanski naučnici. Do otkrića je došlo nakon što su istraživači sa Univerziteta Glasgow u Škotskoj pronašli nove fosile, te ponovo pregledali stare.
Vjeruju da su pronašli dio koji je nedostajao u teorijama o evoluciji riba, sisara i okeanskih ekosistema.

Iako je naučnicima poznata sličnost između današnjih riba koje se hrane planktonima i velike ribe Leedsichthys, koje je imala istu ulogu prije otprilike 160 miliona godina, postojale su određene praznine koje su se trebale popuniti.

"Činjenica je da su za ova morska bića nedostajali fosilni podaci preko 100 miliona godina, što je zaista čudno. Tek nakon što su ove ribe nestale iz okeanskog ekosistema, sisari i hrskavičnjače, kao što su morski psi, počeli su se prilagođavati toj ekološkoj ulozi", rekao je za Telegraph doktor Jeff Liston.

Ovo otkriće naučnici smatraju mnogo važnim jer je to prvi pravi dokaz da je u svjetskim okeanima bio veliki broj planktona. Ovo im pomaže da bolje shvate biološku produktivnost u modernim okeanima i kako se ona mijenjala s vremenom.

Vjeruje se da su živjele u okeanima oko 100 miliona godina i da su bile mnogo duže nego i jedna riba koja se danas hrani planktonima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: