Nauka
10

Firma nudi kloniranje uginulih ljubimaca, do sada "stvoreno" 400 pasa

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Gubitak ljubimca za neke ljude može biti vrlo traumatično iskustvo. Ipak, za druge stvar je u jednostavnoj zamjeni za novog psa ili mačku.

Postoji još jedan način, a realizaciju nudi firma iz Južne Koreje pod nazivom Sooam koja se bavi pružanjem usluga kloniranja. Za 80.000 eura Sooam će preminulog kućnog ljubimca vratiti u život u obliku gotovo savršene kopije.

Firmu je osnovao kontroverzni veterinar i genetičar Woo Suk Hwang.

Hwang je javno osramoćen nakon što je izbačen iz jedne akademske institucije zbog fabrikovanja istraživanja o kloniranju ljudskog embrija. I pored činjenice da ga se tereti za ozbiljno kršenje zakona, to ga ne sprječava da pokrene uspješan biznis.

Od svoga osnutka, Sooam je navodno klonirao više od 400 pasa, a firma mjesečno ima 15 klijenata. Uz to, Hwang svoj biznis planira proširiti u SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Tehniku kloniranja koju firma Sooam koristi je identična onoj pomoću koje je kreirana ovca Dolly davne 1997. godine.

Prvo, izoluju se ćelije iz životinje koja će biti klonirana, a potom se njihovo jezgro koje sadrži genetski materijal vadi i konzervira. Nakon toga uzima se jajna ćelija iz životinje donora (surogat majka) čija se jezgra zamjenjuje sa jezgrom jubimca koji će biti "kopiran". Nakon toga slijedi apliciranje električnog šoka koji će jajnu ćeliju primorati na dijeljenje, a potom se ona vraća u tijelo životinje donora. Surogat ne mora biti iste rase ali je potrebno da bude približno slične veličine kao ljubimac koji će biti rođen.

Iako su to savršene kopije njihovih ljubimaca, mušterije mogu očekivati blage razlike u vidu pjegica kod dalmatinaca, a karakter životinje će gotovo sigurno biti drugačiji. Firma naglašava da svako kopiranje nije savršeno i da ukoliko se ljubimac rodi bolestan ili onesposobljen, kopiranje mora biti ponovljeno.