{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fenomen "Australopithecus sediba"

S
26.4.2010. u 17:01
0
5
Fenomen "Australopithecus sediba"
0
Fenomen "Australopithecus sediba"
U Grenoblu je ispitivanju zračenjem podvrgnut fosil hominida nazvan "Australopithecus sediba" pri čemu su uočena dva fenomena - područje male gustoće u samoj lobanji, što bi mogao biti ostatak mozga nakon što su ga preradile bakterije, kao i fosilizovana jajašca insekata.
Ovaj fosil je predstavljen prošle nedjelje u Južnoafričkoj Republici.

Evropski sinkrotronski pogon ESRF, koji se specijalizovao za proučavanje fosila tako da ih ne oštećuje, donio je niz zanimljivih pa i senzacionalnih novih saznanja nevidljivih golom oku.

Znalo se da je sačuvani fosil 80 centimetara visokoga bića star dva miliona godina, ali se, onako odoka, ocjenjivalo da je taj primjerak vrste koja se evolucijom odvojila od majmuna zapravo mladunče.

"Zubi su veoma dobro očuvani, posebno treći kutnjaci, koje smo tek sad vidjeli jer nismo htjeli riskirati da ih čupamo iz stijene u kojoj su se fosilizirali. Sada ih, zbog vema detaljne trodimenzionalne skice možemo lako izdvojiti i dobro proučiti, iznutra i izvana", oduševljen je nalazom Pol Tafre.

Kompjuterski napravljen snimak pretvoren u kompjuterski model koji će anatomi još godinama moći da rastavljaju i proučavaju dio po dio, a 3D pisačima biće proizvedene opipljive, "očišćene" replike.

Iako se može posumnjati da je u lobanji leglo pronašla neka moderna vrsta insekta, gustoća tih jajašaca nameće pomisao da ona potiču iz vremena kada su insekti razlagali tijelo mrtve jedinke.

Kako god bilo, sada se zna u milimetar njihovo tačno mjesto u fosilu pa se na analizu može uzeti vrlo malo njihovog uzorka.

Od pronalska kostura u Johanesburgu paleoantropolozi se spore o njegovoj važnosti. Autor opisa Li Berger i dalje istražuje pećinu na lokalitetu Malapa gdje je nađen i ženski kostur.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: