Zbog lošeg vremena
2

Evropska svemirska agencija odgodila lansiranje satelita na Jupiter

D. B.
Lansiranje satelita kojeg Evropska svemirska agencija (ESA) planira poslati na Jupiter odgođeno je zbog loših vremenskih prilika, javlja BBC.

Lansiranje je trebalo biti obavljeno u 14:15 sati po našem vremenu, no misija je odgođena jer su posljednje provjere vremena pokazale da postoji rizik od gromova i snažnih vjetrova.

Novi termin lansiranja rakete Ariane 5 je petak u 14:14 sati po našem vremenu iz Francuske Gvajane, odnosno iz svemirske luke Kourou.

Misija pod nazivom "Jupiter Icy Moons Explorer", odnosno kraće "Juice", ima zadatak da istražuje Jupiterova najveća tri mjeseca, a to su Ganymede, Callisto i Europa. Cilj je otkriti da li je jednostavni život moguć ispod površine Jupiterovih ledenih mjeseca.

Kada bude lansiran, satelit će do Jupitera putovati osam godina, a to znači da do najveće planete u Sunčevom sistemu neće stići prije 2031. godine. To je dug put pa satelit mora koristiti tehniku "gravitacijske praćke" oko Zemlje i Venere kako bi dobio potrebnu energiju za putovanje.

Kada stigne na odredište, Juice će analizirati pomenute mjesece kako bi ustanovio da li njihovi "podzemni okeani" vode mogu podržavati život. Kako bi stvari bile jasnije, Juice neće otkriti "vanzemaljske ribe" na ovim mjesecima, nego bi mogao ustanoviti da li "skrivena" voda ima mogućnost podržavanja jednostavnog života mikroba.

Trenutno postoje dobri dokazi koji nagovještavaju da mjeseci sadrže ogromni slani okean te da mjesec Ganymede ima više vode nego cijela Zemlja.

Naučnici ističu da, gdje god ima vode, tu postoji potencijal za život. Ipak, misija treba zvanično potvrditi postojanje slane vode i procijeniti da li postoje šanse za život ispod leda.

Džinovski Jupiterovi mjeseci su daleko od sunca, prekriveni su debelim slojevima leda i izloženi visokim nivoima radijacije. Njihovi okeani bi mogli biti duboki više od 100 kilometara. Iako nema direktne sunčeve svjetlosti, smatra se da su mjeseci topli u svom jezgru te da se na taj način osigurava vitalni izvor toplote. Ako se ovi okeani miješaju s dnom bogatim mineralima, to bi moglo pružiti potrebne uslove za postojanje života. Primjer za to su okeani na Zemlji gdje život postoji čak i na najvećim dubinama i u najsurovijim vodama.