Nauka
35

Elon Musk: Rakete spuštamo noću jer je tada lakše napraviti CGI

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Tokom posljednje dvije godine američka kompanija SpaceX radi na programu usavršavanja upotrebe raketa koje se mogu više puta lansirati u orbitu. Kako živimo u eri gdje je sve, pa čak i okrugla Zemlja, podložno preispitivanju, na internetu se pojavila zajednica koja tvrdi da su vertikalna slijetanja rakete Falcon 9 lažna.

Internet komuna je sve glasnija, a sulude hipoteze o prirodi snimaka vertikalnog slijetanja kreću se od korištenja grafičkih efekata (CGI - Computer-generated imagery) do puštanja videa lansiranja unatrag kako bi se stvorio "iluzija spuštanja".

Da je sve postalo i više nego uznemirujuće, čisto zbog razloga što više ljudi sumnja u ljudska tehnološka dostignuća nego u istinitost riječi političara, oglasio se direktor SpaceX-a Elon Musk.

Naime, na pitanje koje mu je upućeno putem Twittera, a koje je glasilo "da li postoji razlog što se veći broj spuštanja dešava tokom noći", Musk je napisao "da je tako puno lakše napraviti CGI" aludirajući na spomenute teorije zavjere.

Među istim korisnicima interneta koji vjeruju u ravnu zemlju i lažiranje snimaka vertikalnog spuštanja raketa, ova izjava je poslužila kao savršen dokaz da Musk zaista lažira uspjeh svoje kompanije. To govori o sposobnosti teoretičara zavjera da detektuju sarkazam kao nažalost izumrli koncept u komunikaciji.

SpaceX će u subotu iza 16 sati po našem vremenu lansirati svoju raketu Falcon 9 koja će u kapsuli Dragon na Međunarodnu svemirsku stanicu dostavi potrepštine za astronaute.