20-godišnje istraživanje
0

Dinosauruse s lica Zemlje "obrisao" asteroid

Sarajevo-x.com
Dinosaurusi su nestali nakon što je u Zemlju udario ogroman asteroid snagom koja je bila milijardu puta jača od atomske bombe bačene na Hirošimu, tvrde naučnici koji su godinama provodili istraživanja, prenosi Daily Telegraph.

Asteroid je udario je u Yucatan u Mexicu 20 puta većom brzinom od metka uzrokujući zemljotrese, klizišta, cunamije i požare.

Katastrofa koja je zadesila Zemlju prije 65 miliona godina za sobom je ostavila ledine obavijene prašinom i konstantno hladne bez gotovo ikakvog života i vegetacije.

Dinosaurusi koji su Zemljom vladali 160 miliona godina nestali su u samo nekoliko dana. Veliki morski gmazovi, leteći reptili, divovski puževi i mnoge vrste planktona su također nestali. Mnoge vrste ptica pretrpjele su značajne gubitke ali su preživjele.

Panel sastavljen od 41 naučnika iz brojnih zemalja svijeta ovo istraživanje je radio 20 godina. Oni smatraju da je udar asteroida u Zemlju uzrokovao brojne prirodne katastrofe, a naposlijetku i vulkansku erupciju koja je i uzrokovala izumiranje dinosaurusa.

"Kombinacija svih raspoloživih podataka iz različitih naučnih disciplina dovela nas je do zaključka da je udar asteroida u području današnjeg Mexica bio glavni uzrok izumiranja brojnih vrsta životinja“, kazao je Perer Schulte, naučnik sa Univerziteta Erlangen u Njemačkoj.

"Udar asteroida je pokenuo velike požare, potrese veće od 10 stepeni po Richteru, te kontinentalna klizišta koja su pokrenula cunamije. Međutim dinosaurusi su izumrli nakon što je u konačnici došlo do erupcije vulkana“, tvrdi Jonna Morgan, jedna od naučnica iz Londona koja je učestvovala u studiji.

Ključni dokaz za ovo otkriće naučnika bilo je otkrivanje iridija - metala koji se veoma rijetko može naći na Zemlji, ali ga ima u meteoritima.

Osim toga pronalazak fosilnih ostataka dinosaurusa pokazuje da su oni masovno izumirali prije blizu 65 miliona godina.