Pronađena 1878.
47

Dešifrovani natpis na drevnoj kamenoj ploči riješio jednu od najvećih mediteranskih misterija

Klix.ba
Foto: Independent
Foto: Independent
Istraživači su dešifrovali antičke simbole na kamenoj ploči staroj 3.200 godina i tako riješili jednu od zagonetki mediteranske arheologije koja se odnosi na misterioznu civilizaciju morskih ljudi.

Natpis na krečnjačkoj ploči dugoj 29 metara, a pronađenoj 1878. godine u selu Beykoy u Turskoj, je pružio uvid u objašnjenje pada moćnih civilizacija bronzanog doba. Na ploči piše kako je ujedinjena flota maloazijskih kraljevstava napala primorske gradove istočnog Mediterana.

Natpis je napisan na drevnom luvijanskom jeziku koji danas poznaje tek 20-ak naučnika, a jedan od njih Fred Woudhuizen je dešifrovao kopiju ovog natpisa. Kralj Kupanta-Kurunta je upravljao kraljevstvom Mira koje se nalazilo u današnjoj zapadnoj Turskoj. Prema natpisu, ovo kraljevstvo je upravljalo i Trojom. Trojanski princ Muksus poveo je pomorski vojni napad u kojem je osvojen Askhelon koji se nalazi u današnjem Izraelu.

Arheolozi već dugo iznenadni pad dominantnih civilizacija oko 1.200 godina prije nove ere djelimično pripisuju utjecaju pomorskih prepada. Ali identitet i porijeklo osvajača koje savremeni naučnici nazivaju ljudima Trojanskog mora stoljećima su bunili arheologe. Dešifrovani natpis na ploči ukazuje na to da su drevni Luvijanci iz zapadne Azije učestvovali u invaziji na istočni Mediteran krajem bronzanog doba.