Prestižna konferencija
47

Damir Marjanović na ISABS Kongresu predstavio dostignuća forenzičkih genetičara iz BiH

I. Sa.
U susjednoj Hrvatskoj se održava jedna od vodećih svjetskih naučnih konferencija - 13. ISABS kongres iz oblasti primijenjene genetike i translacijske medicine.

Ova prestižna konferencija okuplja više od 500 učesnika iz cijeloga svijeta, uključujući tri dobitnika Nobelove nagrade.

Među uglednim učesnicima nalazi se i profesor Damir Marjanović, redovni profesor Univerziteta u Sarajevu i Internacionalnog Burch Univerziteta te odnedavno i direktor Instituta za antropologiju u Zagrebu.

Marjanović je u uvodnom danu konferencije održao predavanje o značajnim dostignućima forenzičkih genetičara iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kao i o novim izazovima s kojima se suočavaju oni i njihove kolege iz Evrope i svijeta.

Prvog dana konferencije, odmah nakon zvaničnog otvaranja i predavanja nobelovca Richarda Robertsa, Marjanović je predsjedavao sesijom na kojoj su vodeći svjetski forenzičari poput Henry Lee-a i dugogodišnjeg direktora FBI laboratorija Bruca Budowlea predstavili svoja naučna dostignuća i rezultate ostvarene u dugogodišnjim karijerama.

"Predsjedavati jednom ovakvom sesijom, zajedno sa profesorom Henry Leeom, vodećim svjetskim forenzičarem i izuzetno dragim dugogodišnjim prijateljem, bila je velika čast i obaveza. No, najveća radost je bila vidjeti neke od svojih bivših studenata koji su sada uspješni forenzičari i naučnici i koji vode laboratorije od Australije do Njemačke i povezati ih sa nekim od sadašnjih studenata kojima je ovo prva naučna konferencija", izjavio je Marjanović.

Zanimljivo je napomenuti da će 21. juna 2024. godine, nakon zvaničnog završetka konferencije, Marjanović sa Henry Leeom i poznatim hrvatskim genetičarem i naučnikom Draganom Primorcem održati praktično predavanje o procesu forenzičke DNK analize i prezentaciji DNK dokaza u sudnici.

Ovo predavanje je namijenjeno okupljenim studentima sa više hrvatskih univerziteta i predstavlja jedinstvenu priliku za sticanje praktičnih znanja iz prve ruke od vodećih svjetskih stručnjaka.