Prosudite sami
47

Da li su Rimljani u Pompejima prije 2.000 godina jeli picu? Otkrivena misteriozna freska

B. H.
Foto: Italijansko ministarstvo kulture
Foto: Italijansko ministarstvo kulture
Arheolozi u starorimskom gradu Pompeji otkrili su fresku koja prikazuje nešto što bi moglo biti preteča dobro poznate talijanske pizze.

Komad tijesta prikazan na fresci staroj 2.000 godina "možda je daleki predak modernog jela", saopćilo je talijansko ministarstvo kulture. Freska je pronađena u hodniku kuće pored pekare tokom nedavnih iskopavanja na nalazištu u južnoj Italiji.

Do otkrića je došlo ove godine tokom novih iskopavanja u Regiji IX u centru Pompeja, jednog od devet okruga na koje je podijeljeno drevno nalazište. Zgrada je djelomično iskopana u 19. stoljeću prije nego što su iskopavanja ponovno počela u januaru ove godine, gotovo 2000 godina nakon vulkanske erupcije koja je progutala grad.

Arheolozi u Parku svjetske baštine UNESCO-a kažu da se novootkrivena freska koja prikazuje tijesto, naslikana pored pehara vina, jela s voćem poput nara ili datulja ili začinjena začinima i vrstom pesto umaka.

Direktor centra Pompeji Gabriel Zuchtriegel rekao je da to pokazuje kontrast između "štedljivog i jednostavnog obroka" i "luksuza srebrnih pladnjeva".

"Kako da ne pomislimo, u tom smislu, na pizzu, također rođenu kao 'siromašno' jelo u južnoj Italiji, koja je sada osvojila svijet i poslužuje se u restoranima sa zvjezdicama", rekao je Zuchtriegel.

Kosturi troje ljudi također su pronađeni u blizini pećnice u radnim prostorima kuće, dodaje se u saopćenju ministarstva kulture.

Erupcija vulkana Vezuv 79. godine nove ere zatrpala je Pompeje pepelom, zamrznuvši grad i njegove stanovnike u vremenu. Nalazište je bilo bogat izvor za arheologe od svog otkrića u 16. stoljeću. Nalazište je samo oko 23 km od grada Napulja, modernog doma talijanske pizze pod zaštitom UNESCO-a.