Nauka
0

Čvrst stisak ruke znak dugog života

SRNA
Snaga stiska prilikom rukovanja može da bude pokazatelj koliko dugo ćemo živjeti, saopštili su naučnici sa Univerzitetskog koledža u Londonu.

Oni su uporedili ravnotežu kod starijih osoba, snagu njihovog stiska i sposobnost da ustanu iz stolice sa rizikom od smrti u ranijem periodu života, prenosi BBC.

Osobe koje su pokazale najbolje rezultate vjerovatno će živjeti duže, zaključak je koji prenosi Britanski žurnal medicine. Naučnici se nadaju da bi ovaj jednostavan test mogao da pomogne ljekarima da uoče "rizičnije" pacijente.

"Vremenom bi to moglo da postane relevantno za mlađe ljude u smislu preventivne medicine", izjavio je prodesor Ava Ajhi Sejer sa Univerziteta u Sautemptonu.

Rezultati nove studije kombinovani su sa istraživanjima u preko 30 ranijih projekata, koji su obuhvatili nekoliko desetina hiljada ljudi, u kojima su upoređeni faktori fizičke sposobnosti i smrtnosti.

Većina učesnika istraživanja bili su stariji od 60 godina i živjeli su u zajednicama, a ne u bolnicama ili staračkim domovima.

Naučnici su utvrdili da je stopa smrtnosti bila za 67 odsto veća kod ljudi sa najslabijim stiskom, u poređenju sa onima koji su se rukovali čvrsto.

Sličan obrazac utvrđen je i u ostalim mjerenjima, pa su najsporiji šetači umirali tri puta češće od najbržih.

Osobe koje su ustajale nasporije iz stolice imaju dvostruko veće šanse da umru prije onih koji se brzo dižu na noge, zaključili su britanski naučnici.