Nauka
2

Curiosity otkrio neobičnu stijenu na Marsu

SRNA
Nasino robotsko Curiosity otkrilo je na Marsu stijenu neobičnog sastava, koja do sada nije pronađena na crvenoj planeti, ali spada među poznate stijene na Zemlji.

Piramidalni komad stijene, koji je dobio ime Jacob Matijević po Nasinom preminulom stručnjaku, nastao je od magme bogate vodom, koja se postepeno hladila pod visokim pritiskom, navode naučnici.

"Ovakva stijena može se naći svuda na Zemlji, na okeanskim ostrvima poput Havaja, Svete Helene i Azora, kao i u rasjednim zonama poput Rio Grandea. Stijena nije česta, ali je dobro poznata", izjavio je koordinator misije sa kalifornijskog Tehnološkog instituta Edward Stolper.

Stijena je pronađena na Marsu prije tri sedmice, ali se u početku mislilo da nema značajnu naučnu vrijednost.

Stijena je u početku korištena za testiranje robotskih tehničkih sistema, ali su naučnici potom obratili pažnju na njen sastav.

Oni su zaključili da u stijeni ima mnogo natrijuma i kalijuma, a malo elemenata poput magnezijuma i gvožđa. U tome ima više poklapanja sa stijenama na Zemlji, nego na Marsu.

Curiosity se u augustu spustio u ekvatorijalni krater Gale, a od tada je prešao oko 500 metara u pravcu istoka. Trenutno se nalazi nedaleko od tačke na kojoj je na satelitskim snimcima uočeno prisustvo tri različite vrste terena.

Naučnici smatraju da će ova lokacija biti dobra osnova za izučavanje geologije kratera.