Nauka
0

Cilj je Mjesec: Ruske astronautkinje na testu izdržljivosti

Klix.ba
(Foto: Sputnik)
Šest ruskih astronautkinja u srijedu su otpočele učešće u osmodnevnom eksperimentu koji ima cilj otkriti karakteristike posade koju bi činile isključivo žene.

Bit će testirana njihova fizička, društvena i psihološka prilagodba dugotrajnom letu u zatvorenom prostoru. Bit će izvedeno najmanje 10 naučnih eksperimenata kako bi se simulirao pritisak rada u letjelici na putu ka Mjesecu i natrag.

Astronautkinje će imati sat i po slobodnog vremena dnevno kako bi se opustile gledajući filmove, čitajući i družeći se jedna sa drugom.

Jelena Lučickaja, Darja Komisarova, Polina Kuznecova, Ana Kusmaul, Ina Nosikova i Tatjana Šigujeva su u dobi od 22 do 34 godine i ekspertice su u svojim poljima kao što su medicina, biofizika i psihologija.

Naučnice će biti puštene iz kapsule sljedećeg četvrtka, a dodatni pritisak predstavljat će kontinuirano posmatranje koje će obavljati ljekari i naučnici izvan njihovog privremenog doma.

"Ovo je prvi test nad ekipom ovakve vrste. Bit će interesantno vidjeti na koji način se ponaša posada koju čine samo žene", rekao je supervizor eksperimenta Sergej Ponomarjov.

Ruska astronautkinja Valentina Tereškova bila je prva žena u svemiru davne 1963. godine, dvije godine nakon što je Jurij Gagarin postao prvi čovjek u svemiru. Od tada je svemirom putovalo 40 žena iz više država svijeta.