Nauka
5

Bogati Kinezi kupuju karte za svemir "kao da su kifle"

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Karte za kratke letove u svemir od samo pet minuta, koje se u Kini prodaju putem interneta, prodate su "kao da su kifle", a kupce nije razuvjerila cijena veća od 70.000 eura, objavila je u petak štampa.

Za nekoliko minuta, 305 kandidata se upisalo na jedan od privatnih letova koje organizira holandska firma SXC na stranici Taobao, precizira China Daily.

Među njima su poslovni ljudi iz ekonomskih metropola kao što su Šangaj i Šengdu.

Svemirski letovi će se odvijati u brodu s dva mjesta, za pilota astronauta i jednog putnika, a predviđene su dvije verzije: "Lynx Mark I", koji će letjeti do visine od 61 km i "Lynx Mark II", koji će letjeti do visine od 103 km.

Let prvog broda, po cijeni od 599.999 juana (71.000 eura), predviđen je za četvrto tromjesečje 2015. godine. Boravak u svemiru će trajati pet do šest minuta. Putnici, koji su izabrali let u drugom svemirskom brodu, morat će čekati 2016. godinu.

Letjelice će biti lansirane iz svemirske baze u pustinji Mojave, na američkom zapadu.

Firma SXC objašnjava na svojoj internetskoj stranici da su je osnovali "profesionalci iskusni u svemirskim letovima" koji se "posvećuju razvoju putovanja u svemir kao sredstvu za trgovački transport".