Nauka
17

Bjelančevinom protiv HIV-a

SRNA
Naučnici sa Instituta za medicinska istraživanja u Kvinslendu U Australiji tvrde da su došli do velikog otkrića koje bi moglo biti početak liječenja HIV-a - genskom terapijom uspjeli su da promijene jednu bjelančevinu u HIV, tako da ona više ne pospješuje širenje virusa, već ga uništava.

Doktor David Harich iz ovog instituta tvrdi da su bjelančevinu, kojoj su dali ime "nulbasic" pretvorili u oružje protiv virusa.

"Ne govorimo o nečemu što bi spriječilo zarazu, ali bi pomoglo u liječenju zaraženih ljudi, spasićemo milione", rekao je Harich.

"Bolesnik bi i dalje bio zaražen HIV-om, jer ta nova metoda nije potpuni lijek za virus, ali bi korištenjem ovog načina liječenja virus bio u mirovanju i ne bi se razvio AIDS - obrazložio je Harich, te naglasio da bi oboljeli ovakvim načinom liječenja mogao sačuvati zdrav imunološki sistem.

On je istakao da još nikada nije vidio ništa slično. "Modifikovani protein svaki put djeluje, a ako se istraživanja nastave, pri čemu treba biti svjestan prisutnosti mnogih ograničavajućih faktora, to bi moglo dovesti do razvoja lijeka protiv AIDS-a", izjavio je Harich.

Harich je najavio da bi ove godine trebalo da počnu testiranja na životinjama, a na ljudima tek za pet godina - prenose mediji.

Prema posljednjim podacima UN, u 2011. godini širom svijeta broj zaraženih HIV-om popeo na 34 miliona.