Nauka
0

Bitka za Sjeverni pol

Sarajevo-x.com
Sjeverni pol jedan je od najnepristupačnijih i izuzetno nenastanjivih divljina na Zemlji. Pa zbog čega onda odjednom svi žele komadić te ledene površine? Odgovor nije bajkovit. Neistražene morske vrste, neotkrivena čuda prirode i ekstremni vremenski uslovi nisu razlog utrke za ovim područjem. Ali nafta, dijamanti i metal jesu.

I ako postoje ljudi koji vole živjeti u ekstremnim uvjetima ili se barem kretati u njima, za svakog ko bi poželio živjeti na Sjevernom polu moglo bi se reći da je lud. Ipak, ledene vode i zaleđena zemlja posljednjih su mjeseci (pa čak i godina) često imali posjetitelje. Istraživače koji se bore za život dok prolaze ovom snježnom divljinom.

Bilo bi zaista prelijepo kad bi se moglo reći da su ove hrabre ekspedicije na tom mjestu u ulozi otkrivanja novih vrsta životinja, vremenskih uslova ili čuda prirode. No razlog posjeta Sjevernom polu nije uopšte romantične ili pustolovne prirode.

Do prije par godina nikome ne bi ni palo na pamet da novac troši kako bi se istražio taj misteriozni komad zemlje. No cijene ulja, nafte i gasa su natjerale moćnike da sirovine potraže na drugom mjestu. Iako zalihe prirodnih resursa još uvijek nisu blizu "potrošenog", nije na odmet zaplijeniti komad nenastanjene zemlje koji je izvor zarade, prenosi The Independent.

Niko zapravo ne zna šta se nalazi ispod površine zaleđenih mora Sjevernog pola, ali su naučnici i više nego sigurni da je taj dio bogat naftom te da skoro 25% ukupnih neotkrivenih svjetskih zaliha nafte leže upravo ispod Sjevernog pola. To bi otprilike bilo oko 10 milijardi kubičnih metara fosilnih goriva. Smatra se da osim toga, ispod površine postoje i ogromne količine dijamanata i industrijskih metala.

Rusija, Kanada, Sjedinjene Američke Države, Norveška i Danska su odavno u tajnoj utrci za otkrivanjem najpogodnijih područja za kopanje i istraživanje.

Ruske ekspedicije su već nebrojeno puta išle na Sjeverni pol prikupljati neophodne podatke za eventualna senzacionalna otkrića. Iza njih ne izostaju ni ostale zemlje čije podmornice gotovo svaki mjesec neumorno tragaju za rudama.

Ne treba posebno objašnjavati zašto će to biti pogubno za Sjeverni pol, a možda i za cijelu Zemlju ukoliko se utrka zahukta. Ljudska ruka je već narušila skoro svako mjestu na planeti, a ako bi se naftne platforme izgradile i na Sjevernom polu, posljedice skoro da se ne mogu ni sagledati.

Međutim, čini se da globalno zagrijavanje "kolonijalistima" ide na ruku jer se ledeni pokrivači brzo smanjuju na oba Pola. Umjesto da se bave suzbijanjem posljedica do kojih je došlo čovjekovom nezasitošću, svjetske sile iskorištavaju katastrofu za istraživanje zadnjeg prirodnog komada Zemlje.