{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Biogoriva nisu toliko ekološki prihvatljiva kao što se mislilo

S
6.2.2007. u 08:22
0
0
Biogoriva nisu toliko ekološki prihvatljiva kao što se mislilo
0
Biogoriva nisu toliko ekološki prihvatljiva kao što se mislilo
Naučnici navode da su zahtjevi za palminim uljem u Evropi toliko veliki da stvaraju potencijalnu ekološku katastrofu u jugoistočnoj Aziji.
Popularnost ulja, kojeg su usvojile evropske energetske kompanije kao održivi energetski izvor, rezultiralo je gubitkom velikih količina prašuma u jugoistočnoj Aziji, te pretjeranim korištenjem gnojiva na plantažama palmi u Indoneziji i Maleziji, objavio je New York Times.

U istraživanju koje su proveli naučnici sa "Wetlands International and Delft Hydraulics" instituta u Holandiji, navedeno je da je isušivanje i spaljivanje prašuma, da bi se proširile plantaže palmi, proizvelo ogromnu količinu karbon-dioksida, tako da je Indonezija postala treća država na svijetu po karbonskoj emisiji, odmah nakon SAD-a i Kine.

Političari u mnogim zemljama preispituju odluke o ulaganju milijardi dolara kroz subvencije za povećavanje upotrebe biogoriva, navodi se u magazinu.

Britanska ekološka organizacija Biofuelswatch je objavila da biogoriva ne bi trebala automatski biti klasificirana kao obnovljivi izvor energije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: