{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Biogoriva nisu toliko ekološki prihvatljiva kao što se mislilo

S
6.2.2007. u 08:22
0
0
Biogoriva nisu toliko ekološki prihvatljiva kao što se mislilo
0
Biogoriva nisu toliko ekološki prihvatljiva kao što se mislilo
Naučnici navode da su zahtjevi za palminim uljem u Evropi toliko veliki da stvaraju potencijalnu ekološku katastrofu u jugoistočnoj Aziji.
Popularnost ulja, kojeg su usvojile evropske energetske kompanije kao održivi energetski izvor, rezultiralo je gubitkom velikih količina prašuma u jugoistočnoj Aziji, te pretjeranim korištenjem gnojiva na plantažama palmi u Indoneziji i Maleziji, objavio je New York Times.

U istraživanju koje su proveli naučnici sa "Wetlands International and Delft Hydraulics" instituta u Holandiji, navedeno je da je isušivanje i spaljivanje prašuma, da bi se proširile plantaže palmi, proizvelo ogromnu količinu karbon-dioksida, tako da je Indonezija postala treća država na svijetu po karbonskoj emisiji, odmah nakon SAD-a i Kine.

Političari u mnogim zemljama preispituju odluke o ulaganju milijardi dolara kroz subvencije za povećavanje upotrebe biogoriva, navodi se u magazinu.

Britanska ekološka organizacija Biofuelswatch je objavila da biogoriva ne bi trebala automatski biti klasificirana kao obnovljivi izvor energije.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: