Organizatori
0

Bakterijom protiv neugodnih mirisa na Oktoberfestu

Sarajevo-x.com
Organizatori festivala piva "Oktoberfest" su se pomoću bakterije odlučili boriti protiv neugodnih mirisa u šatorima i oko njih nakon što je objavljeno da će pušenje biti zabranjeno 2011. godine, a samim tim neće biti mirisa cigareta koji će prikrivati druge neugodnije mirise. Uloga bakterije je da pročišćava zrak.

U toku su eksperimanti kojima se testira način borbe protiv ustajalog mirisa piva, ostataka hrane i vanjskih toalet-kabina koji bi mogli loše utjecati na posjetitelje. Kako bi uklonili neugodan miris, organizatori planiraju koristiti rastvor koji sadrži specijalnu bakteriju koja pročišćava zrak. Rastvor bi se posuo po podu, između stolova i toalet-kabina, piše njemački "Der Spiegel".

Organizatori se nadaju da će bakterija, nakon što se rastvor prospe po podnim daskama, ukloniti neugodne mirise i zamijeniti ih mirisom tla.

Ricky Steinberg koji je vlasnik šatora za pivo "Hofbrau" je rekao da je počeo testirati bakteriju prošle godine i da je pokazala dobre rezultate.

Bakterija nosi naziv "Elbomex" i prodaje se kao sredstvo za obogaćivanje zemljišta, ali internet-stranica ove kompanije ga promoviše i kao sredstvo za neutralizaciju neugodnih mirisa septičkih jama, postrojenja za obradu otpadnih voda i štala.

"Oktoberfest" u Minhenu traje od 18. septembra do 4. oktobra.