{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Bakterije od otpada proizvode struju

27.3.2013. u 20:24
21
4
Bakterije od otpada proizvode struju
21
Bakterije od otpada proizvode struju
Naučnici sa Univerziteta East Anglia (UEA) napravili su veliki korak ka proizvodnji čiste električne energije uz pomoć bakterija.
U današnjem svijetu dva velika problema predstavljaju rješavanje otpada i stvaranje čiste energije. Zahvaljujući novom otkriću britanskih i američkih naučnika, čini se da smo korak bliže rješenju.

Sudeći prema izvještaju objavljenom u novom broju časopisa Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), proteini na površini bakterija mogu stvoriti električnu energiju kroz jednostavan dodir sa površinom minerala.

Drugim riječima, bakterije se mogu postaviti na metal ili mineral i u njih ispuštati električni naboj kroz svoje ćelijske membrane. To znači da je moguće bakterije direktno povezati sa elektrodama, što je važan korak u stvaranju efikasnih mikrobnih gorivnih ćelija, odnosno biobaterija.

U studiji su naučnici koristili morsku bakteriju Shewanella oneidensis te su stvorili i njenu sintetičku verziju tako što su upotrijebili samo proteine koji prenose elektrone iz unutrašnjosti bakterije u mineral.

U eksperimentu je tim ubacio ključne proteine u slojeve lipida mjehurića nalik na membrane bakterija. Zatim je testirao koliko dobro elektroni putuju između unutrašnjosti u kojoj se stvaraju i željezom bogatih minerala sa vanjske strane.

"Znali smo da bakterije mogu prenositi elektricitet u metale i minerale te da te interakcije ovise o posebnim proteinima na njihovoj površini", rekao je voditelj istraživanja Tom Clarke iz UEA i dodao: "Međutim, nije bilo jasno rade li to proteini direktno ili indirektno kroz nepoznate posrednike u okolišu. Naše istraživanje pokazalo je da proteini mogu direktno dotaknuti površinu minerala i stvoriti električnu energiju... Ove bakterije pokazuju veliki potencijal za stvaranje mikrobnih gorivnih ćelija u kojima bi se elektricitet stvarao razgradnjom domaćeg ili poljoprivrednog otpada".


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: