{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bakterije na rukama će razotkrivati kriminalce

S
16.3.2010. u 20:44
0
2
Bakterije na rukama će razotkrivati kriminalce
0
Bakterije na rukama će razotkrivati kriminalce
Bakterija na našim rukama bi se mogla koristiti u sudskoj identifikaciji, na isti način kao i DNK, kažu naučnici. Američki istraživači su otkrili da su "zajednice" bakterija na ljudskoj koži različite kod svakog pojedinca.
Oni su uzeli uzorke s tastature, a potom ustanovili da odgovaraju bakterijama na rukama vlasnika kompjutera. Svoje otkriće objavili su u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Čak i na rukama savjesno čistih ljudi moguće je pronaći oko 150 različitih vrsta bakterija. Svaka osoba ostavlja iza sebe jedinstvene tragove, što je "novo oružje" u rukama forenzičara, javlja BBC.

Zanimljivo je da čak i identični blizanci, koji dijele isti DNK profil, imaju "bitno" različite bakterije na rukama.

Ručne bakterije, koje su stručnjaci analizirali, mogu preživjeti na sobnoj temperaturi do dvije sedmice, a na osnovu njih je moguće identificirati osobu čak i kad su otisci prstiju zamrljani, ili nema dovoljno materijala za dobivanje DNK profila.

Naučnici ističu da je ova tehnologija u nastajanju i da su rezultati tačni od 70 do 90 posto, što će se, naravno, vremenom povećavati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: