Nauka
3

Astronomi u udaljenoj galaksiji locirali izvor ponavljajućeg FRB signala

Klix.ba
Astronomi su otkrili lokaciju izvora misterioznog signala koji dolazi do Zemlje u obliku brzih radio impulsa. Priroda izvora signala nije poznata, a spekulacije se protežu od crnih rupa pa sve do vanzemaljaca.

Prvi brzi radio impulsi detektovani su sasvim slučajno 2007. godine pomoću Parkes teleskopa u Australiji. Njihova rijetkost očituje se u tome da su naučnici od tada na ovamo uspjeli detektovati svega 18 FRB-ova, prenosi BBC.

Kao što i samo ime kaže, brzi radio impulsi ili FRB-ovi (Fast Radio Bursts) su kratkotrajni i jaki pulsevi radijskih talasa koji dolaze iz svemira. S obzirom na njihovu pojavnost i izuzetnu rijetkost, FRB-ovi predstavljaju veliku misteriju za naučnike.

Ranije detekcije FRB-ova dešavale su se samo jednom iz pojedinačnih lokacija zbog čega su naučnici smatrali kako je riječ o jedinstvenim kataklizmičnim događajima. Signali koji se ponavljaju bacaju tu hipotezu u vodu.

Naime, grupa astronoma uspješno je locirala izvor jednog od najmisterioznih FRB-ova.

Astronomi su 2015 bili ushićeni kada su shvatili da se jedan od signala poznat kao FRB 121102 ponavlja iz jedne jedine tačke na nebu. Bilo je to prvi put da se signal uhvaćen 2012. ponovi na istom mjestu nešto više od tri godine kasnije.

Kako bi ga konačno locirali, tim naučnika predvođen astronomom Shamijem Chatterjeem sa Univerziteta u Cornellu odlučio je "čekati" na ponavljanje FRB 121102 uz pomoć cijele mreže radio teleskopa.

Konačno, nakon 86 sati posmatranja kroz šest mjeseci tokom 2016. godine, FRB 121102 se ukazao u nekoliko navrata i time izoštrio svoj izvor – patuljasta galaksija udaljena od Zemlje tri milijarde svjetlosnih godina.

Rad astronoma ponosno je objavljen u naučnim časopisima Nature i The Astrophysical Journal Letters.

"Ova jednostavna činjenica predstavlja veliki napredak u razumijevanju ovih pojava", rekao je Chatterjee.