{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Astronomi pronašli vodu na planeti udaljenoj 64 svjetlosne godine

S
12.7.2007. u 10:33
0
0
Astronomi pronašli vodu na planeti udaljenoj 64 svjetlosne godine
0
Astronomi pronašli vodu na planeti udaljenoj 64 svjetlosne godine
Britanski astronomi uočili su vodu u atmosferi velike vatrene planete koja kruži oko zvijezde udaljene 64 svjetlosne godine od našeg Sunčvog sistema. Ovo otkriće probudilo je nade da postoji život u našoj galaksiji, ali i šire.
Ovaj pronalazak dokazao je da naučnici mogu savladati ono što se dugo smatralo velikom zaprekom u potrazi za vanzemaljskim životom, a to je analiza atmosfere udaljenih svjetova u potrazi za živim organizmima.

Plantet je sličan Jupiteru i okreće se oko zvijezde koju astronomi identificiraju kao HD189733 u sazviježđu Vulpecula (mala lisica). Planet je malo veći od Jupitera i prolazi tako blizu zvijezde da je njegova temperatura od 700 do 1000 °C tokom dana. Koristeći specijalni teleskop, tim doktorice Giovanne Tinetti uspio je identificirati velike količine vodene pare u atmosfeti.

"Ovaj planet ne možemo smatrati nastanjivim. Na njemu vladaju neprijateljski uslovi, ali činjenica da možemo uočiti vodu u sistemima izvan našeg znači da možemo koristiti istu tehniku u potrazi za drugim sistemima koji su sličniji zemlji i koji bi eventualno bili nastanjivi", rekla je Dr Tinetti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: