Put bi trajao godinu dana
7

Astronauti se pripremaju za misiju na asteroid

Klix.ba
Tim astronauta trenira za spuštanje i istraživanje površine asteroida, potragu za mineralima i za pronalaženje slabih tačaka koje bi se mogle iskoristiti u slučaju da se ukaže potreba za uništavanjem asteroida koji bi se našao na putanji sudaranja sa Zemljom.

NASA do kraja desetljeća planira poslati ljude dalje nego ikada prije, kako bi se spustili na asteroid udaljen skoro pet miliona kilometara, prenosi The Telegraph.

Najveći problem će predstavljati putovanje pri brzini od 80.000 kilometara na sat bez gravitacije i sigurno spuštanje na površinu asteroida.

Tim astronauta se već počeo pripremati za ovakvu misiju. Narednog mjeseca će započeti program koji će ih naučiti kako da upravljaju vozilima, šetaju u svemiru i sakupljaju minerale sa asteroida.

Iako je primarni cilj misije naučnog karaktera i fokusirat će se na učenje o neprijateljskom okruženju, vještine potrebne za rad na površini asteroida bi se mogle pokazati neprocjenjivim ukoliko se neki asteroid nađe na kolizionoj putanji sa Zemljom.

NASA trenutno promatra više od 400 objekata koji bi se mogli naći na takvoj putanji, ali za koje se smatra da trenutno predstavljaju nizak rizik za našu planetu.

Zvaničnici NASA-e će detalje o misiji na asteroid objaviti na konferenciji koja će se u toku mjeseca održati u Japanu. Prema planovima, NASA će 2016. godine na asteroid poslati letjelicu bez posade, koja će sakupiti uzorke.

Misija sa ljudskom posadom je planirana između 2020. i 2030. godine, imat će za cilj presretanje asteorida udaljenog skoro pet miliona kilometara. Cijelo putovanje će trajati godinu dana, a astronauti će na asteroidu moći ostati 30 dana.

Zvaničnici vjeruju da bi ova misija mogla pomoći u testiranju tehnologija za buduće misije, uključujući i putovanje na Mars. Pored toga, misija će pružiti nove informacije o ranom univerzumu, kao i o načinima odbrane od ovih nebeskih tijela.

Ranije ove godine naučnici su identificirali asteroid prečnika oko 150 metara, koji bi se mogao sudariti sa Zemljom 2040. godine.