Moguće da udari za 30 godina
0

Asteroid prijeti Zemlji, mogao bi uništiti cijele gradove

Sarajevo-x.com
Američka svemirska agencija (NASA) je objavila da su šanse asteroida nazvanog 2011 AG5 da udari u planetu Zemlju za 30 godina jedan prema 625. Agencija koja se bavi objektima koji su preblizu našoj planeti počela je rasprave o tome na koji način spriječiti putanju asteroida.

Ukoliko se desi da asteroid udari u Zemlju uništit će cijele gradove i usmrtiti milione ljudi, jer je samo malo manji od asteroida koji je uzrokovao nestanak dinosaura prije 65 miliona godina.

Naučnici su do sada bili u stanju uočiti samo pola orbite asteroida 2011 AG5, ali se nadaju da će dobiti više informacija o asteroidu od 2013. do 2016. godine, kada će biti moguće posmatrati ga sa naše planete.

Postoje navodi prema kojima bi se koristilo nuklearno oružje za razbijanje asteroida, iako postoje rizici od "pljuska" radioaktivnih komada.

Prema NASA-inim podacima postoji 19.000 asteroida srednje veličine koji su oko 150 miliona kilometara udaljeni od planete Zemlje i svi imaju potencijal da unište grad koji pogode pa i širi prostor, prenosi portal Telegraph.