Misija na asteroid
5

Astronauti NASA-e se pripremaju na dnu okeana

Klix.ba
Astronauti NASA-e se, u sklopu priprema za misiju na asteroid, pripemaju na dnu okeana. Astronauti istražuju more u blizini obale Key Largoa na Floridi, u sklopu projekta nazvanog Neemo.

Ovi takozvani akvanauti, koji rade na NASA-inim misijama u ekstremnim uslovima, žive 20 metara ispod površine mora u laboratoriju pod imenom Aquarius. Tokom dana oni obavljaju ronilačke misije kako bi simulirali stvarnu misiju na asteroid, za koju se nadaju da će biti pokrenuta u narednih deset godina.

Naučnici su pokušali simulirati tri etape misije na asteroid – slijetanja na asteroid, kretanja po asteroidu i sakupljanja informacija. Nakon više od mjesec dana provedenih pod vodom, akvanauti su se vratili na površinu, prenosi Daily Mail.

Njih će zamijeniti nova grupa istraživača, koji će u Aquariusu započeti šesnaestu misiju.

"Ovo je savršen primjer onoga što ćemo mi raditi u svemiru. Čak imamo i kašnjenje od 50 sekundi u komunikaciji sa kontrolom misije", kazao je Tim Peake, jedan od astronauta.

Predsjednik Barack Obama je izjavio da NASA planira poslati ljude na asteroid do 2025. godine. Trenutno se gradi svemirski sistem lansiranja, ogromna raketa koja će u orbitu moći ponijeti tone opreme, koja će biti potrebna na takvom putovanju. Astronautsko vozilo pod imenom Orion će uskoro krenuti na svoj prvi testni let.