Nauka
0

Astronauti sa Atlantisa završili radove na svemirskoj stanici

FENA
AP
AP
Dvojica astronauta završila su u nedjelju posljednje radove na novoj solarnoj anteni na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) u svom posljednjem izlasku u svemir prije dogovorenog povratka na 'šatl' Atlantis u utorak.

U ponedjeljak bi trebali obaviti testiranja kako bi bili sigurni u ispravnost sistema za navođenje na svemirskoj stanici nakon kvara na računaru prošle sedmice.

Tokom šestiposatne šetnje svemirom, astronauti s Atlantisa, Patrick Forrester i Steven Swanson, postavili su mehanizam za rotiranje za novom nizu solarnih panela koji će im omogućiti hvatanje maksimalne količine sunčevih zraka.

Krilni paneli, koji će dodatno elektricitetom napajati svemirsku stanicu, instalirani su prošle sedmice tokom prvog izlaska u svemir.

Tokom te instalacije pokvarilo se primarni računar na stanici, te se pojavila opasnost da će poluzavršena stanica vrijedna 100 milijardi dolara morati biti privremeno napuštena.

Računalna kontrola usmjerava rakete koje pomažu da se postaja održava u pravilnom položaju. 'Šatl', koji se na taj svemirski kompleks spojio 10. juna, koristio je svoje rakete kako bi održavao položaj stanice dok su računari bili u kvaru.

Računari su popravljena tokom vikenda i u ponedjeljak će biti testirana kako bi se vidjelo mogu li ponovo stanicu održavati stabilnom, prenosi Reuters.

"Uvjereni smo da će sve biti u redu, ali ćemo napraviti dodatni test kako bi bili sigurni da je sve u pravilnoj konfiguraciji", izjavila je direktorica leta svemirske stanice Kelly Beck u svemirskom centru Johnson.

Atlantis ima dovoljno zaliha kako bi na stanici ostao do srijede, pojave li se bilo kakvi problemi, ali je planirano da napusti stanicu u utorak te se u četvrtak vrati u svemirski centar Kennedy.

Vjeruje se da su kvar na računaru uzrokovali problemi s elektricitetom.

Planira se da na ISS kasnije budu upućeni europski modul i teretni brod koji imaju isti računarski sistem, a testiranja će pokazati koje promjene na njima treba napraviti prije lansiranja, prenijela je Hina.

Američka svemirska agencija NASA vjeruje da bi ISS mogla dovršiti s najmanje još 12 letova 'šatlova' prije no što 'šatlovi' budu 'penzionirani' 2010.