Nauka
897

Astrofotograf iz Sarajeva "uhvatio" sudar galaksija

Piše: E. B.
Sudar galaksija M51 (desno) i NGC 5194 (lijevo)
Jeste li ikada vidjeli kako izgleda sudar dvije galaksije? Bosanskohercegovački astrofotograf Alan Ćatović je koristeći teleskop APO refraktor Skywatcher 120mm/900mm u četvrtak iskoristio vedro nebo iznad Sarajeva kako bi načinio osam fotografija, a među njima je i sudar galaksija M51 i NGC 5194.

Galaksija Vrtlog, poznata još kao Messier 51a, je spiralna galaksija u sazviježđu Lovački psi, a od nas je udaljena 23 miliona svjetlosnih godina i upola je manja od Mliječnog puta. Otkrio ju je Charles Messier 1773. godine, a njenu pratilju je otkrio Pierre Mechain 1781. godine.

Veoma izražena spiralna struktura M51 posljedica je utjecaja sudara s NGC 5194 u prošlosti. Sudari su se odigrali u dva navrata. Prvi sudar se dogodio prije 500 do 600 miliona godina. U tom sudaru, NGC 5194 je prošla kroz disk M51. U drugom sudaru koji se dogodio prije 50 do 100 miliona godina NGC 5194 je prišla iz pozadine M51 i ponovno prošla kroz disk.

Danas se NGC 5194 nalazi iza M51. Oblaci plina i prašine u spiralnim krakovima M51 urušili su se zbog sudara s NGC 5194, a posljedica toga je nastanak mnogih regija u kojima se formiraju zvijezde.

Sudbinu sličnu M51 i NGC 5194 doživjet će i naša galaksija. Mliječni put će se za otprilike 4 milijarde godina sudariti sa Andromedom (M31). Andromeda je sada na udaljenosti od 2,5 miliona svjetlosnih godina, a na Ćatovićevoj fotografiji se mogu vidjeti i njene satelitske galaksije (M32 i M110). Andromeda se proteže na 220.000 svjetlosnih godina, a broj zvijezda u Andromedi je znatno veći nego u našoj galaksiji. Rezultat toga je dvostruko veći ukupan sjaj cijele galaktike od našeg Mliječnog puta. Treba napomenuti da je brzina stvaranja zvijezda u našoj galaksiji višestruko veća nego u Andromedi.

Osim toga, u fotogaleriji možete vidjeti i zvjezdani skup Plejade (M45), magline Balon i Iris, grandioznu galaksiju M101 (galaksija Vatreno Kolo), galaksiju NGC 5907 (galaksija Oštrica noža), galaksiju NGC 7331, te Stefanov kvintet koji čini grupa od pet galaksija u sazviježđu Pegaz i prva je kompaktna grupa galaksija ikad otkrivena.

Plejade su prelijepi otvoreni skup zvijezda koji sadrži većinom zvijezde tipa B i nalazi se u sazviježđu Bik. Jedan je od nama najbližih zvjezdanih skupova i lako se prepoznaje na noćnom nebu. Skupom dominiraju vruće plave i ekstremno luminozne zvijezde koje su se formirale u posljednjih 100 miliona godina. Astronomi predviđaju da će skup M45 preživjeti još nekih 250 miliona godina, nakon čega će doći do disperzije zbog gravitacionih interakcija u blizini.

Maglina Balon je emisijska maglina i nalazi se u sazviježđu Kasiopeja. To je HII region u blizini otvorenog zvjezdanog skupa M52. "Balon" je nastao uslijed dejstva jakog "zvjezdanog vjetra" sa mlade, vruće zvijezde u njegovom centru. Ova maglina udaljena je od nas otprilike 7.000-11.000 svjetlosnih godina

Maglina Iris je emisijska maglina koja liči na cvijet i zvjezdani skup u sazviježđu Kefej udaljena "samo" oko 1.300 svjetlosnih godina od nas, širine oko 6 svjetlosnih godina. To je prašinasta maglina koja okružuje vruću, mladu zvijezdu.

M101 je grandiozna spiralna galaksija u sazviježđu Veliki medvjed i na udaljenosti je od oko 21 miliona svjetlosnih godina od nas, a njen promjer iznosi 220.000 svjetlosnih godina, to jest dvostruko je veći od naše galaksije. Ispunjeni su otvorenim skupovima punih zvijezda plave boje. Na fotografijama je moguće uočiti preko 3,000 HII regija. HII regije su golemi oblaci hidrogena iz kojih će nastati zvijezde kad se jednom ti oblaci uruše. Spiralna struktura galaksije nije simetrična zbog sudara s drugom galaksijom koji se odigrao nedavno.

NGC 5907 je zanimljiva, spiralna galaksija koja je udaljena oko 31 miliona svjetlosnih godina od Zemlje i nalazi se u sazviježđu Zmaj. Jedna od zanimljivosti vezana za ovu galaksiju je da se sastoji uglavnom od zvijezda patuljaka (relativno male i slabo luminozne zvijezde).

NGC 7331 je najsličnija Mliječnom putu i zovu je "blizancem" naše galaksije. Udaljena je oko 38 miliona svjetlosnih godina od Zemlje i nalazi se u sazviježđu Pegaz.